Стало відомо, хто і за яку плату знайшов міністрів-іноземців у новий уряд

Стало відомо, хто і за яку плату знайшов міністрів-іноземців у новий уряд

Міністри-іноземці Наталія Яресько, Олександр Квіташвілі та Айварас Абромавичус / Фото: УНІАН

Кадрове агентство підбирало кандидатів на вісім міністерських посад.

Рятувати економіку, фінанси і медицину в Україні беруться міністри-іноземці. Те, що спочатку здавалося цікавою фантазією прем'єра, виявилось правдою. І в цьому складі Кабміну - зразу три ключових напрямки віддали в руки "варягів" - так вже охрестила преса запрошених спеців.

Роль, відведена "варягам", подобається далеко не всім. Чимало сумнівів: чи досить добре знають вони українську специфіку, чи зможуть подолати звичну нашу корупцію? То хто і де шукав свіжу кров для нового уряду, і що кажуть про український вибір давні знайомі міністрів-іноземців, ідеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Як міністри-іноземці рятуватимуть українську економіку, фінанси і медицину

Як міністри-іноземці рятуватимуть українську економіку, фінанси і медицину

Литовець Айварас Абромавичус, американка Наталія Яресько і грузин Олександр Квіташвілі замість інвестиційних портфелів, які вони носили раніше, взяли на себе міністерські - економіки, фінансів та охорони здоров'я. Уряд "камікадзе" став урядом технократів. Так вони самі себе охрестили.

Підбором нових міністрів-іноземців займалося кадрове агентство зі світовим ім'ям. Очільник компанії Тетяна Фурцева особисто підбирала кандидатури міністрів. Основна вимога до кандидатів – відсутність корупційних зв'язків. Завдання підібрати кадри в уряд їй дали в Адміністрації президента. Її послуги коштували 82 тисячі доларів. Оплатили у фонді "Відродження" американця Джорджа Сороса.

"Ми розглядали кандидатів на посади міністрів фінансів, агрополітики, енергетики, соцполітики, охорони здоров'я, екології, освіти та культури", - говорить Тетяна Фурцева.

Кастинг проводили серед громадян США, Канади, Британії. Шукали патріотів, представників української діаспори та тих, хто співчуває. Потрібні були менеджери, згодні працювати в умовах невизначеності, без зарплатні або за мізерні (за їхніми мірками) кошти.

"Скільки для людей з великого бізнесу прожитковий мінімум? 70 відсотків кандидатів узагалі не обговорювали ніякі цифри. Десь 30 відсотків обговорювали платню в районі 7-10 тисяч доларів на місяць", - згадує Фурцева.

Зарплати новим міністрам не потрібні. Литовець Абромавичус працюватиме за ідею. І питання грошей під час співбесіди навіть не порушував.

Заступник керівника Адміністрації президента Дмитро Шимків сам нещодавно прийшов до влади з бізнесу. Це він керував процесом відбору кадрів у новий уряд. Задоволений, що тепер з ним у владі багато друзів. Наприклад, нова міністр фінансів.

"Наталя Яресько - дуже близький друг. І я вважаю, що вона надзвичайний фахівець. Вона має чудовий досвід як працівник в інвестиційній сфері, у неї є багато прикладів успішних інвестицій", - хвалить Яресько Дмитро Шимків.

Міністр фінансів Наталія Яресько народилася 1965 року і виросла в Чикаго в родині українських імігрантів. Працювала в Державному департаменті США, а 1992-го емігрувала в Україну. Очолювала економічний відділ Посольства США в Україні. Після Помаранчевої революції заснувала власну компанію Horizon Capital. Вільно володіє українською мовою. У великому бізнесі й фінансах Яресько знають усі.

"На посаду міністра фінансів складно знайти людину в бізнесі кращу, ніж Наталка", - говорить інвестиційний банкір Олег Ковтун.

Можливо, це збіг обставин, але одразу після призначення американки Яресько Міжнародний валютний фонд оголосив про своє повернення в Україну. Утім фінансисти впевнені, що американський паспорт українського міністра тут ні до чого.

"Сам процес кредитування країн і відносини з МВФ не базуються на персоналіях. Це не питання, чи МВФ більше подобається такий чи такий міністр. Це питання системності та готовності України робити важкі кроки в реформуванні економіки", - підкреслив інвестиційний банкір Олег Ковтун.

Реформувати економіку доручили литовцю Айварасу Абромавичусу.

"Я в принципі патріот України. Десять років одружений з українкою. Останні шість років тут живемо. Наші троє дітей народилися в Києві", - говорить міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус.

Абромавичус - партнер відомої шведської інвестиційної компанії East Capital. Він народився та виріс у Литві. У складі дитячої збірної 1988 року став чемпіоном СРСР із баскетболу. Вищу освіту здобув у Таллінні (Естонія). Згодом переїхав до Швеції на роботу в компанію East Capital. Потім переїхав у її російський офіс. Наприкінці 2000-х років Айварас Абромавичус очолив київський офіс. В українській фінансовій тусівці добре знаний.

"У 2004-му, коли була Помаранчева революція, він приходив на Майдан і сфотографувався у помаранчевій касці. Ця фотографія навіть потрапила у річний звіт його компанії", - розповідає головний виконавчий директор інвестиційної компанії Томаш Фіала.

Томаш Фіала, за його власним зізнанням, також запрошений на співбесіду в Адміністрацію президента. Тому, можливо, і його скоро побачимо у виконавчій владі.

"У нас є державні підприємства. Нам треба, щоб з'являлися люди, які вміють керувати. Звичайно, буде залишатися питання за політиками, питання за міністрами і так далі", - говорить заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків.

Головне, аби людина, яка прийшла до влади з бізнесу, не дістала бюрократичного шоку. Як це сталося з екс-міністром економіки Павлом Шереметою, який зі скандалом звільнився з посади. Одна з причин - незвична для бізнесмена бюрократія.

"Самі вони не впораються. Я знаю трішки цю машину. Самому там впоратися неможливо. Я думаю, що в цієї команди є кращий шанс зараз, ніж був раніше", - упевнений екс-міністр економіки та торгівлі України Павло Шеремета.

Усім буде тяжко. Але найскладніше завдання – у міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі. Йому потрібно не тільки побороти бюрократію, а й вітчизняну медицину. А ще - вивчити державну мову. Джерела в уряді розповіли про курйоз на першому ж засіданні Кабміну. Прем'єр поцікавився, якою мовою вести засідання. Квіташвілі сказав, що української не розуміє. Яценюк запропонував англійську. Тоді вже очільник МВС Арсен Аваков обурився – бо англійська не його коник. Довелося говорити російською.

Олександр Квіташвілі народився 1970 року в Тбілісі в Грузії. Закінчив історичний факультет Тбіліського університету. Потім навчався у Нью-Йоркському університеті в США і працював у фінансовому департаменті медичного центру Атланти. Із 2008 по 2010 роки очолював Міністерство праці та охорони здоров'я Грузії. Із 2010 по 2013 роки був ректором Тбіліського державного університету.

"Ми не прийшли сюди, щоб робити кар'єру в уряді України", - запевняє Квіташвілі.

Хоча дехто в Грузії новоспеченого українця згадує погано.

"На високі посади (в Україні) призначають тих, хто в Грузії не досяг успіху. Я би побажав, щоби ті помилки, які вони допустили в Грузії, не повторилися в Україні", - сказав екс-премєр-міністр Грузії Бідзіна Іванішвілі.

Іще одна вакантна, але стратегічна посада – голови новоствореного Антикорупційного бюро. Щоправда, кадровим агентствам замовлень на очільника відомства не надходило. Президент, мовляв, самотужки підбере кандидатуру.

Чи допоможе нам зарубіжжя? Відчуємо вже найближчим часом. Бо якщо сьогодні не розпочати зміни, завтра буде вже пізно.

"Будемо діяти швидко", - запевнив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус.

Кореспонденти ТСН Ольга Василевська, Людмила Бадалян, Тетяна Дячкова

Повʼязані теми:

Наступна публікація