Стало відомо, коли делегація ООН проти катувань може завітати до України

Стало відомо, коли делегація ООН проти катувань може завітати до України

СБУ повідомила, що готова прийняти членів делегації ОНН з питань запобігання катуванням та забезпечити повний доступ до своїх приміщень.

Делегація Підкомітету ООН з попередження катувань може відновити свою діяльність в Україні у вересні.

Про це йшлося під час зустрічі обмудсмена України Валерії Лутковської, голови Комітету Верховної Ради з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорія Немирі з депутатом Європарламенту Ребеккою Хармс, повідомляє "Українська правда" із посиланням на Human Rights House.

"За попередніми даними, візит запланований на вересень цього року", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що 25 травня делегація підкомітету ООН з попередження катувань призупинила свій візит до України через те, що її не допустили у місця, де, за її підозрою, працівники СБУ можуть незаконно утримувати людей. СБУ пізніше заявила, що не допустила місію підкомітету ООН через присутність в складі місії росіянина. 

Глава СБУ Василь Грицак заявив,що місія ООН правомірно отримала відмову.

17 квітня СБУ повідомила, що в будь-який час готова прийняти членів делегації ОНН з питань запобігання катуванням та забезпечити повний доступ до своїх приміщень.

Нагадаємо, що раніше Україна направила в ООН офіційний лист протесту через висловлювання генерального секретаря організації Пан Гі Муна про роль Росії у врегулюванні конфлікту на Донбасі. 

Нагадаємо, напередодні з'явилася заява генсекретаря ООН, що Росія має "відіграти критично важливу роль" у тому, щоб покласти край конфлікту на Донбасі.

Такі слова обурили постійний представник України при ООН Володимир Єльченко. Він переконаний, що таким чином генсек відомства вихваляє роль Росії у врегулюванні ситуації, хоча насправді вона і є агресором. 

Вже за кілька годин після дипломатичного скандалу, текст промови був змінений.

Повʼязані теми:

Наступна публікація