Сенцова та Кольченка етапують до Сибіру та Уралу

Сенцова та Кольченка етапують до Сибіру та Уралу

Фото: Reuters

Їх вивезли з ростовського СІЗО ще 4 лютого.

У Росії розпочалося етапування українських політв'язнів Олега Сенцова та Олесандра Кольченка.

Про це повідомляють джерела ТСН.

За їхніми даними, активістів вивезли з ростовського СІЗО у четвер, 4 лютого. Сенцова везуть в Іркутськ, зараз він у Самарі. Кольченка везуть у Челябінськ, зараз він перебуває у Воронежі.

Таким чином процес обміну Сенцова та Кольченка на російських ГРУшників Александрова та Єрофеєва якщо і був можливий, то сильно тепер в цьому нема впевненості. Українських в'язнів можуть етапувати назад у Ростов, але таким чином процес обміну сильно затягується.

Суд відхилив позов Олега Сенцова до ФСБ і ряду ЗМІ

Суд відхилив позов Олега Сенцова до ФСБ і ряду ЗМІ

Нагадаємо, що нещодавно адвокат одного з російських ГРУшників повідомив про переговори щодо можливого їх обміну на українських політв'язнів в РФ Олега Сенцова та Олександра Кольченка. За його словами, він мав відповідну розмову з переговірником від СБУ Володимиром Рубаном. Натомість Рубан заявив, що його центр у Мінську отримав пропозицію обміняти затриманого ГРУшника Єрофєєва на Олега Сенцова, проте українська сторона запропонувала обмін "два на два": обох російських спецпризначенців на Сенцова і Кольченка.

У свою чергу в СБУ наголосили, що Рубану не надавалися жодні доручення чи повноваження вести будь-які переговори щодо звільнення громадян України.

Українського кінорежисера, сценариста та активіста Євромайдану Олега Сенцова російська ФСБ затримала у ніч проти 11 травня 2014 року у Сімферополі та звинуватила у підготовці терактів у Криму, Зокрема, Сенцову закидають керівництво диверсійно-терористичною групою "Правого сектора", яка начебто здійснила 14 і 18 квітня 2014 року підпали штабів "Російської громади Криму" і "Єдиної Росії" в Сімферополі, а також готувала в кримській столиці вибухи біля пам'ятника Леніну і Вічного вогню.

25 серпня Сенцова засудили загалом до 20 років ув'язнення у колонії строгого режиму. Своєю чергою, Кольченка засудили до 10 років. Під час зачитування вироку українці заспівали державний гімн України. 24 листопада 2015 року Верховний суд РФ ухвалив залишити вирок українському режисерові Олегу Сенцову та українському активісту Олександру Кольченку без змін.

 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація