Судді відмовились долучати до справи Савченко важливі документи українською мовою

Судді відмовились долучати до справи Савченко важливі документи українською мовою

Савченко оголосить сухе голодування, якщо її видалять з зали суду / Фото: Reuters

Льотчиця звернеться до омбудсмена РФ.

Донецький суд Ростовської області відмовився долучати до справи льотчиці Надії Савченко важливі докази захисту тільки через те, що вони були надруковані українською мовою. Про це повідомляє кореспондент ТСН з зали суду.

Ці докази стосуються технічних характеристик вишки, з якої Савченко, за версією обвинувачення, коригувала вогонь. Технічний спеціаліст, який свідчить у суді, привіз з собою документацію, яка доводить – перша сходинка на цій вишці розташована на висоті 6 м над землею, тому Надія самостійно ніяк не могла влізти на неї. Адвокат Савченко Ілля Новіков пообіцяв суду до понеділка перекласти документи, а ось сама Надія обурилась.

"Зараз ми бачимо, як звинувачення ущемляє будь-яку іншу мову, крім російської. Я українка і розмовляю українською мовою. Нехай користуються перекладачами. Що це за відмазки? Це не може бути виправданням не додання цих матеріалів до справи! Це утиск моїх людських прав", - сказала Надія, підвищуючи голос.

На це суддя пригрозив видалити льотчицю з судової зали, на що Савченко заявила – її права утискають, тому вона поскаржиться російському омбудсмену Еллі Памфіловій, крім того готова до більш рішучих дій.

"Якщо мене виженете, роблю заяву - як тільки буду видалена із зали, я оголошу сухе голодування", - заявила Савченко.

Загалом сьогодні суд відхилив більше десятка клопотань захисту, підтримуючи сторону обвинувачення. Серед відхилених виявилося клопотання про виключення неприпустимих доказів.

Нагадаємо, 17 грудня Савченко під час засідання суду оголосила голодування до закінчення судового процесу.

Українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила у полон до бойовиків у Луганській області. 8 липня стало відомо, що її утримують у воронезькому СІЗО в Росії.

У РФ її звинуватили у причетності до загибелі під Луганськом російських журналістів, які нелегально прибули на територію України, щоб у складі групи бойовиків висвітлювали їхні напади на українських військових. Крім того, льотчицю звинуватили у незаконному перетині кордону.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі. Згодом адвокати Савченко заявили, що не оскаржуватимуть її вирок.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Захист Надії Савченко сьогодні представить нового свідка у справі льотчиці

Захист Надії Савченко сьогодні представить нового свідка у справі льотчиці

Повʼязані теми:

Наступна публікація