Суддівський імунітет: як судді із заплямованою репутацією залишаються у своїх кріслах

Суддівський імунітет: як судді із заплямованою репутацією залишаються у своїх кріслах

Суддівський імунітет: як судді із заплямованою репутацією залишаються у своїх кріслах

Суддя Ковтуненко має свій "імунітет" від люстрації

В Україні не люстрували жодного суддю.

Систему суддів в Україні порівнюють з італійською мафією. Її називають "монстром", якого намагаються здолати всередині країни. Суддям в Україні й досі можна все: позбавити людину житла, а потім незаконно вселитися туди самому, добряче п'яним погрожувати поліції пістолетом, судити інших, коли судять тебе самого.

Чому при всіх гучних розмовах про люстрацію за два роки не потрапив під неї жоден суддя, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

У 44-річної Ольги Таран – двоє неповнолітніх дітей, паралізована мати та чоловік, який служить в АТО та не каже по телефону зайвого. У неї була родина, будинок, собаки, сімейне щастя. Далі – кредит на власний бізнес, стрибок долара, борги та незаконне виселення.

"Нині там у моєму будинку проживають судді. Пан Ковтуненко і пані Смокович. Незважаючи на рішення судів про незаконність торгів, про те, що вони житло придбали незаконно, вони там залишаються", – говорить Ольга Таран.

Комбінація проста – "міжсобойчик": один суддя позбавляє житла, інший – його задешево купує. Тож після рішення колеги Ковтуненко купив будинок з торгів та оселився там з дружиною, теж суддею.

Адвокат Ольги Таран неговіркий. Нам пояснили, за настирність у нього забрали адвокатське свідоцтво, він ледве його відновив. Адвокат просто показує документи. Головний висновок – навіть колеги з апеляційного та вищого спеціалізованого судів не підтримали подружжя суддів. У рішеннях говориться, що торги були незаконними, захопники мають виселитися, а Ольга з мамою та дітьми може повернутися додому. Проте вона навіть власну білизну не може забрати з будинку.

"Постіль, меблі, одяг, вазони – все. І всім цим успішно користуються", – нарікає Ольга Таран.

Чому при всіх гучних розмовах про люстрацію за два роки не потрапив під неї жоден суддя

Чому при всіх гучних розмовах про люстрацію за два роки не потрапив під неї жоден суддя

В країні говорять про люстрацію суддів, яка нібито набирає обертів. Але суддя Ковтуненко огородив будинок високим парканом, а на брамі встановив левів, вкритих позолотою.

Активісти продовжують засипати столичні судові органи скаргами: виявляється, що Ковтуненко відомий не лише епізодом з будинком, а й справами проти майданівців, за які він має бути люстрований.

"Суддя Ковутененко здаватися не збирається. Але і ми не збираємося здаватися також", – говорить активістка Ганна Стульська.

Проте там, нагорі, де повинна вирішуватися доля судді і куди пошта несе скарги, щось зламалося. За два роки за законом про люстрацію не звільнили жодного суддю. Вища рада юстиції годинами слухає суддівських адвокатів.

Із понад дев'яти тисяч суддів є лише 300 кандидатів на звільнення. Але навіть із них рекомендовано звільнити лише 16. Та парламент не квапиться позбутися і цих.

"Владі вигідно утримувати апарат, якому все одно, кому слугувати. Вони готові будь-якому керівництву приносити готові рішення для того, щоб залишатися на посадах і мати доступ до того життя, яке вони мають", – констатує керівник департаменту люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко.

Вища кваліфкомісія суддів рекомендує звільнити і суддю Ковтуненка: "Комісія дійшла висновку, що суддя Ковтуненко В.В. порушив морально-етичні принципи поведінки судді, вчинив дії, що порочать звання судді і викликають сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності судових органів, порушення ним вимог процесуального закону є істотними та мають систематичний характер".

Але в Україні звільнити суддю, навіть коли державний орган радить це зробити, – майже неможливо. Суддя Ковтуненко рекомендацію себе звільнити оскаржив до Вищого адмінсуду. Восени цей суд активно рятував суддів, яких пропонували звільнити за порушення присяги. Схема була вибудована в часи Януковича – виграшна на 100%, бо в цьому випадку Вищий адмінсуд є першою та останньою інстанцією, оскаржити його рішення неможливо.

Нардеп Сергій Власенко, у якого Вищий адмінсуд колись блискавично забрав депутатські повноваження, не може заспокоїтися.

"Увесь суддівський корпус захищається від суспільства. При чому захищається в стилі італійської мафії. Вони всіх цих суддів не віддають – розуміють, що якщо віддадуть одного, то весь цей картковий будиночок рухне. Тому вони всі тримаються", – говорить Власенко.

Система не віддає суддю Ковтуненка. Вищий адмінсуд залишив йому посаду і право виносити вироки іменем України. Навіть доведене злочинне виселення Ольги Таран йому не завада.

"Колегія суддів дійшла висновку, що відповідачем не доведено фактів вчинення позивачем дій, що порочать звання судді та принижують авторитет судової влади, як і ознак упередженості, несумлінного виконання ним обов'язків судді, які можуть кваліфікуватись як порушення присяги".

Цікава деталь. Цього тижня журналіст ТСН був у Вищому адміністративному суді на слуханні справи іншого скандального судді – Оберемка. Пам'ятаєте суддю, якого рік тому зупинили міліціонери, він виявився п'яним та погрожував правоохоронцям пістолетом? Його теж ніяк не можуть звільнити за порушення присяги. Аж раптом на стіні серед оголошень та розкладів роботи суддів – знайоме прізвище Смокович. Жінка-суддя з таким прізвищем нині живе в будинку Ольги Таран.

"Причина цього в тому, що родич судді Ковтуненка – працює у Вищому адмінсуді України. Займаючи там одну з керівних посад", – говорить громадська активістка Анна Стульська.

Це не збіг – суддя Вищого адмінсуду Смокович є братом дружини судді Ковтуненка. Перед входом в суд значиться більше: пан Смокович – заступник голови Вищого адміністративного суду. Ба більше – після того, як голова цього суду Олександр Нечитайло подав у відставку, Михайла Смоковича називають першим претендентом на крісло голови.

Суддя Луцького міськрайонного суду Віталій Ковтуненко погодився зустрітися в робочому кабінеті, який він за власні кошти обладнав мікрофонами та відеоспостереженням.

"Мікрофон не лише записує всі рухи, але й фіксує звуки. Тобто я себе вже повністю забезпечую безпекою. Я наголошую, що ніколи зв'язків не застосовував. Але сам своїми знаннями доводжу свою правоту. В даному випадку я нічого не буду коментувати", – сказав Ковтуненко.

Та виявляється, це ще не все. Луцька прокуратура передала до суду результати власного розслідування. Вони звинувачують суддю в кримінальному злочині.

"Суддю обвинувачують у тому, що він в квітні 2011 року постановив неправосудне рішення у цивільній справі, яким задовольнив вимоги позивача до його дружини. Що надало змогу вивести з-під заборони на відчуження у банку 27 об'єктів нерухомості вартістю понад 25 мільйонів гривень. Передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років", – говорить прокурор відділу карних проваджень прокуратури Волинської області Андрій Матюк.

Та система поки дає судді статус та недоторканність. Навіть вирок у його кримінальній справі мало що змінить. Так, наша судова система – картковий будиночок, але він лише на перший погляд такий хиткий. У крайньому випадку одну биту карту блискавично замінять на іншу.

Кореспонденти ТСН Станіслав Ясинський, Сніжана Шевчук, Наталка Волосацька

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Люстрація від Зеленського
Наступна публікація