Порошенко запропонував нардепам невідкладно реорганізувати Вищу раду юстиції

Порошенко запропонував нардепам невідкладно реорганізувати Вищу раду юстиції

Фото: Reuters

Законопроект внесений до парламенту.

Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект закону про Вищу раду правосуддя 23 вересня, він був визнаний невідкладним.

Це зазначено на сайті парламенту.

Текст на порталі поки що відсутній.

На початку вересня Рада з питань судової реформи при президентові схвалила цей проект закону. Згідно зі змінами до Конституції України у частині правосуддя, що наберуть чинності 30 вересня 2016 року, Вища рада юстиції буде реорганізована у Вищу раду правосуддя. 

Вона: 1) вноситиме подання про призначення судді на посаду; 2) ухвалюватиме рішення стосовно порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності; 3) розглядатиме скарги на рішення відповідного органу про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора; 4) ухвалюватиме рішення про звільнення судді з посади; 5) надає згоду на затримання судді чи утримання його під вартою; 6) ухвалюватиме рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя; 7) вживатиме заходів щодо забезпечення незалежності суддів; 8) ухвалюватиме рішення про переведення судді з одного суду до іншого.

Нагадаємо, що 2 червня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до Конституції України (про правосуддя)". Документ спрямований на забезпечення незалежності судової влади, підвищення вимог і професійних стандартів до суддівського корпусу, обмеження імунітету суддів до функціонального, оптимізацію системи судоустрою, а також забезпечення безперервної і ефективної роботи органів судової влади на перехідний період. Законопроект щодо Вищої ради правосуддя напрацьований в рамках судової реформи в України.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація