Сварки, вигуки і спільний Гімн: як український політикум святкував 20-річчя Конституції

На урочисте засідання до Верховної Ради прийшли діючі нардепи та екс-можновладці.

Ніяких змін щодо особливого самоуправління Донбасу не буде, доки там не встановиться мир, окуповані райони не залишать російські війська, а бойовики не будуть роззброєні. Про це заявив президент Петро Порошенко на урочистому засіданні парламенту, присвяченому 20-річчю Конституції України, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У Верховній Раді зібралися колишні президенти і депутати – творці документу. Вони з цікавістю розглядають, як змінились їхні колишні місця в залі. Депутатам перших двох скликань, причетних до історичних подій – проголошення Незалежності та ухвалення Конституції – нинішні обранці поступилися першими рядами. Сучаснішими стали не лише пульти для голосувань. Навіть церемоніальний том Конституції тепер – тло для святкового селфі. І колишніх президентів тепер уже цілих чотири. Колишні непримиренні опоненти Леонід Кучма і Олександр Мороз, який першим пов'язав тодішнього президента зі справою Георгія Ґонґадзе, тиснуть один одному руки і сідають поруч. "У мене немає недругів у політиці. З людьми. А є незгода з їхньою політикою, з їхніми діями. Я так і ставився до Леоніда Даниловича", - пояснив екс-спікер.

Як пройшло урочисте засідання парламенту, присвячене двадцятиріччю Конституції

Як пройшло урочисте засідання парламенту, присвячене двадцятиріччю Конституції

Попри небездоганну репутацію всіх екс-президентів, охочі їх привітати вишикуються в чергу. Лише колишній депутат Єльяшкевич демонстративно не стримує обурення. "Кучму геть!", - пропонує він. Незручну ситуацію рятує поява спікера і чинного президента. Петро Порошенко розпочинає промову нетрадиційно: "Во ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа – Бога, прославленого в Трійці".

Порошенко пояснює: цими словами починалася найперша українська Конституція – гетьмана Пилипа Орлика, укладена на початку XVIII століття, старша за американську. Конституцією сучасною Порошенко присягається не зловживати. Хоча Основний Закон і досі нерідко переписують на догоду політичній кон'юнктурі. Найбільш конфліктну поправку про особливий статус Донбасу торік ухвалили в першому читанні. Тоді біля парламенту вибухнула граната, забравши життя чотирьох солдатів. Зібрати 300 голосів для її остаточного затвердження виявилося практично неможливим. Нині президент Порошенко запевняє: і не треба, поки окупант не забереться з України, поки не звільнять полонених, а на Донбасі не встановиться мир під наглядом поліцейських ОБСЄ.

"Росія – країна-агресор, країна-окупант, повинна вивести всі свої війська, зброю та техніку з території України. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ має отримати повний доступ до всієї неконтрольованої Україною території, а також встановити постійний моніторинг над тимчасово неконтрольованою ділянкою україно-російського кордону. Місцеві вибори не під дулами бойовиків, а зігдно нашого, українського закону. Лише за дотримання таких умов я буду готовий звернутись до ВР із закликом проголосувати за ці зміни в другому читанні", - запевнив глава держави. Станеться це точно не найближчим часом, каже Порошенко.

Тишу в залі під час цих слів порушили обурені вигуки одного з найстарших законотворців - Степана Хмари. "Треба зняти це питання взагалі! З розмов і всередині держави і за кордоном про якісь вибори на Донбасі. Треба говорити і думати як провести деокупацію захоплених територій. Взагалі розмови про зміни у Конституції чи про внутрішнє законодавство – цепринизливо вести розмову з представниками іноземних держав і слухати їх якісь вимоги", - вважає він.

Про те, що до миру ще дуже далеко, політикам нагадав молодший сержант Юрій Закопець, одноліток Конституції, який пішов воювати у свої 18. "Я бачив після перемоги Майдану, що ворог просто так не здасться. Я розумів, що наш народ лиш виграв битву, але ще не здобув перемогу", - заявив він.

Залишившись кожен при своїй думці, депутати разом заспівали гімн. Після цього колишні обранці вийшли на ґанок зробити пам'ятне фото, а чинні розійшлися до 5 липня – початку нового пленарного тижня і нових політичних суперечок.

Кореспондент ТСН Марія Васильєва

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація