Свідком у справі про сепаратизм Єфремова може бути Ландик

Свідком у справі про сепаратизм Єфремова може бути Ландик

Фото: УНІАН

Хто дав свідчення, завдяки яким затримали одіозного політика, досі не відомо.

Керівника фракції Партії регіонів і одного з найближчих соратників Віктора Януковича затримали в аеропорту "Бориспіль" при спробі вилетіти до Австрії. Олександру Єфремову закидають участь у створенні "ЛНР" і фінансування терористів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Постанову про затримання політикові показали у VIP-залі аеропорту. "Тиждень тому ми отримали прямі свідчення про його роль в організації "ЛНР", і це дало нові аргументи для слідства. Єфремов отримав цю інформацію і хотів сьогодні втекти", - пояснив генеральний прокурор Юрій Луценко. Наразі відомо, що інформацію ГПУ отримала від свідка. Його свідчення закріплені в суді. Особа цієї людини не розкривається. Однак у багатьох на вустах уже звучить прізвище луганського екс-регіонала Володимира Ландика. Той не приховував ролі колеги-земляка у формуванні терористичної проросійської групи. "Не було би Єфремова – не було би його команди комсомольської, не було би ніякої "ЛНР", - іще рік тому говорив Ландик.

Правоохоронці затримали одного із соратників Януковича

Правоохоронці затримали одного із соратників Януковича

Із затриманим увесь день працювали слідчі. Плануються також обшуки та обрання запобіжного заходу. За статтями обвинувачення не передбачається іншого, крім арешту. Єфремов уже побував у СІЗО в лютому 2015 року. Тоді ГПУ розслідувала блискавичний підрахунок під час голосування в парламенті так званих "диктаторських законів 16 січня", які суттєво обмежували права і свободи громадян. Фігурант справи заперечував свою причетність до фальсифікацій у парламенті та вийшов на волю під заставу.

Тепер прізвище Єфремова фігурує у справі про події 2014 року в Луганську. Тоді невідомі спочатку захопили будівлю СБУ, згодом потрапили до держадміністрації. Генпрокуратура розраховує дізнатися від політика, хто завозив бойовиків до Луганська, фінансував їх та озброював. "З моєї точки зору Єфремов є дуже цінним свідком, який може дати покази про те, як розвивалися події на початковому етапі неоголошеної війни Росії проти України", - заявив Луценко.

З боку колишніх соратників Єфремова уже з'явилася заява "Опозиційного блоку", до якого перейшли колишні регіонали. Він висловив обурення щодо затримання політика. Разом із тим генпрокурор заявив, що Єфремов – не єдиний підозрюваний, тому найближчим часом можуть бути нові затримання.

Кореспондент ТСН Олена Мацюцька

Повʼязані теми:

Наступна публікація