Табу на квіти й акція "Свободу Надії". Як депутатки збираються відзначати 8 Березня

Табу на квіти й акція "Свободу Надії". Як депутатки збираються відзначати 8 Березня

Фото: УНІАН

Нардепи-жінки тішаться можливості отримати додатковий вихідний, щоб зібратися у родинному колі.

Останнім часом все частіше лунає критика на адресу свята 8 Березня. При чому святкувати відмовляються саме жінки.

Багато народних депутаток поділяють цю думку, пояснюючи це тим, що з маніфесту за права жінок 8 Березня перетворилося на єдиний день у році, коли чоловіки ніби зобов'язані дарувати подарунки та виконувати усі примхи жіночої статі. Хоча, запевняє нардеп Олена Кондратюк, свято має бути кожен день.

"Я вже давно не святкую 8 Березня. Це свято, яке було пов'язано з правами жінок, а не зі святом жінок. Це з жінками пов'язано тільки тим, що жінки повинні й надалі дбати про свої права і їх виборювати, щонайбільше для рівності між жінками і чоловіками. Я дотримуюся того, що жінки повинні за себе дбати не менше, ніж про них повинні дбати чоловіки", - розповіла депутат від "Батьківщини" Олена Кондратюк.

8 березня

Депутатка додала, що усі її знайомі чоловіки знають про її погляди, в тому числі й чоловік, який розділяє їх. "Він вважає, що свято має бути цілий рік, якщо говорити про свято. Він не балує мене подарунками, але абсолютно поважає мою свободу, мої думки", - зазначила Кондратюк.

Нардеп від БПП Ірина Фріз також каже, що далека від того, щоб якось особливо святкувати 8 Березня. Водночас вона не виступає і проти, оскільки все ж таки для багатьох українок це свято важить досить багато, тож вона поважає їхню думку.

"Син ще не привітав мене, а чоловік знає, що я не виступаю за те, щоб мене вітали 8 березня. Квіти він дарує і без такої нагоди", - каже депутатка.

Цього дня Ірина Фріз планує взяти участь в акції на підтримку полоненої Росією української льотчиці Надії Савченко.

Зазначимо, що ходу в рамках акції "Свободу Надії" завтра планують провести небайдужі киянки та львів'янки. Збір планується на 12 годину у Києві - за адресою Повітрофлотський проспект, 6, (біля Міністерства оборони, вхід зі сторони стадіону), у Львові - біля пам'ятника Шевченку на площі Свободи.

У свою чергу нардеп від "Самопомочі" Оксана Сироїд публічно обурилася подарунком до 8 Березня, який виявила у своїй приймальні. Фото подарунка від імені голови Фіскальної служби у кращих радянських традиціях депутатка виклала на Facebook. Добре ще квіти, але у корзинці був пакуночок з парфумами Chanel, вартістю близько 3 тис. грн.

"Проблема не лише в тому, що це несучасно та неетично, тим більше в умовах війни, але є ще й Закон України "Про запобігання корупції", який забороняє мені приймати подарунки, вартість яких перевищує встановлену законом межу. Я дуже сподіваюся, що Голова Державної фіскальної служби просто не обізнаний про те, яким чином від його імені вітають жінок з 8-м березня. Цю радянську практику "подарунків" потрібно викорінювати в першу чергу зі свідомості держслужбовців чи може навіть з підсвідомості, бо мені невідомо, де саме народжується ідея робити презенти вартістю понад 3000 грн", - написада Сироїд, додавши, що подарунок відправила на зберігання відповідно до закону.

Незважаючи на небажання надавати 8 Березня занадто велике значення, деякі жінки все ж таки бачать у цьому можливість отримати додатковий вихідний, щоб зібратися у родинному колі.

Так, нардеп від "Народного фронту" Людмила Денісова сподівається зустрітися зі своїми донечками й онуками. "Просто подаруємо один одному якісь подарунки", - розповіла Денісова, зазначивши, що для онуки вона сама вже приготувала подаруночок. Депутат додала, що не очікує якихось подарунків, але обов'язково будуть квіти.

Жіноче свято поступово втрачає свою популярність

Жіноче свято поступово втрачає свою популярність

А нардеп "Батьківщини" Олександра Кужель вже точно знає, як відзначатиме 8 Березня - вона вже запросила до себе на обід усіх своїх дітей та онуків. Депутатка планує приготувати родині холодець та олів'є.

"Для мене це навіть не свято, а вихідний, коли можна побачити своїх рідних, посидіти, поспілкуватися. Подарунки обов'язково будуть. Мені внучки намалюють листівки. Я їх зберігаю. Мені здається, що у кожної мами з дитячого садка, зі школи ці листівочки - найцінніші подарунки", - розповіла Олександра Кужель.

Водночас депутатка запевняє, що не скаржиться на брак уваги з боку її рідних чоловіків. "У мене два сини і чоловік, мені якраз протягом року і сумки носять, і квіти дарують. Тож я не обділена увагою, тому і не виділяю 8 березня", - додала Кужель.

Тож, незважаючи на різні погляди щодо святкування 8 Березня, жінки Верховної Ради сходяться на тому, що чоловіки мають демонструвати любов і повагу жінкам не один раз на рік. "Чим більше компліментів жінці - тим краще, жінкам це подобається", - підсумувала Кужель.

Редакція ТСН.ua вирішила по-своєму відсвяткувати 8 Березня. Ми склали тест, у якому пропонуємо вгадати, кому із українських політиків належать не найоригінальніші привітання жінок зі святом. Перевірте, наскільки добре ви знаєте стиль наших політиків за посиланням.

Повʼязані теми:

Наступна публікація