Таємний вантаж із Сирії до Криму: російські військові можуть приховувати на півострові хімічну зброю

Застережні заходи під час розвантажувальних робіт вказують на підвищену небезпеку вантажу.

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm вийшла на слід таємного вантажу, ймовірно, із хімічною зброєю, який прибув із Сирії в Крим, за вельми таємничих обставин. Розвантажували вантаж російські військовики в умовах підвищеної секретності.

Про це пише informnapalm.org.

Так, 20 жовтня  2016 року в порт Феодосії, що в окупованому Криму, прибуло вантажне судно Nadalina під прапором Сьєрра-Леоне. Судно прибуло з Тартуса (Сирія), із заходом в румунський порт Наводарі. Розвантаження судна почалося через більш ніж добу. Відбувалося вночі з 21 на 22 жовтня 2016 року в умовах підвищених заходів безпеки військовослужбовцями з допомогою портового крану.

Пірс очистили від сторонніх і взяли в очеплення посиленими нарядами поліції та людей у цивільному. Освітлення спрямували в сторону від пірсу, що ускладнило видимість процесу розвантаження. Прожектор на судні загорався лише до моменту підняття вантажу, а не постійно, як зазвичай відбувається під час розвантаження. На незвичний характер вивантаження вказували також місцеві мешканці в соціальних мережах.

Вивантажений вантаж – ящики габаритними розмірами 0,5х1х3 метри,  захисного розфарбування, схожі на композитну негорючу тару для зберігання та транспортування виробів спеціального призначення. У мережі знайшли фото макетів схожих ящиків. Усього було вивантажено 8-10 ящиків. Ящики вивантажували повільно, з посиленими застережними заходами і "вантажники" дуже боялися за своє життя у випадку пошкодження вантажу.

У розслідуванні йдеться про те, що з території Сирії вивезли боєприпаси чи компоненти, які не повинні перебувати на її території, їхнє зберігання не можуть забезпечити належними заходами безпеки, їх не можуть використати, але вони потребують особливих умов утилізації, мають політичне значення й дискредитують РФ або режим Дамаска в разі виявлення їх у Сирії. Важливо, що доправлений вантаж має невеликий об'єм (8-10 ящиків), що вказує на важливість вмісту. До того ж у районі Феодосійського порту розташований об'єкт "Феодосія-13", який найбільше підходить як потенційне місце зберігання вантажів підвищеної небезпеки.

Аналіз габаритів вивантажених ящиків дає підстави припускати наявність всередині боєприпасу калібром не менше 200 мм. Не зважаючи на відсутність прямих доказів, аналіз непрямих ознак вантажу дає підстави припускати, що вміст вантажу – боєприпаси/компоненти ЗМУ (зброя масового ураження - ред) – найімовірніше, хімічна.

Додамо, що на фотографії до статті в газеті "The New York Times", опублікованій у 2015 році, зображений схожий за габаритами ящик, який використовували для зберігання іракських ракет (Борак-70) з хімічною бойовою частиною.

Автори розслідування переконані, що аналіз отриманої інформації свідчить про явні знаки вивезення із Сирії ЗМУ на територію окупованого Криму.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що очевидці і рятувальники з сирійського Ідліб стверджували про те, що ВКЗ РФ скидали фосфорні бомби на місто.

У Інтернеті розповсюджують фото і відео атаки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація