Технічна чи доленосна зустріч. Яким стане для України саміт НАТО у Варшаві

Технічна чи доленосна зустріч. Яким стане для України саміт НАТО у Варшаві

Фото: Reuters

Більшість міжнародників та військових експертів певні, що Україні не варто зараз чекати значної допомоги ззовні.

Сьогодні У Польщі стартував саміт НАТО. Серед головних питань денних - посилення кордонів Європи від агресора Росії. І одним з головних форпостів тут виступає, звичайно, Україна.

Саміт у Варшаві називають історичним. Високопосадовці НАТО та країн-членів НАТО робили заяви, які дають Україні великі надії. Так, міністр оборони Польщі Антон Мацеревич заявив, що у наступні два дні "світові політики можуть прийняти історичне рішення для України і змусити Росію забратися геть з Донбасу".

Своєю чергою, генсекретар Альянсу Йєнс Столтенберг перед стартом саміту пообіцяв, що НАТО допомагатиме Україні у захисті безпеки та суверенітету.

А президент Петро Порошенко, який представляє Україну на саміті, взагалі озвучив свої сподівання отримати підтвердження перспективи членства в Альянсі.

На саміті НАТО розглядатимуть питання українського Донбасу

На саміті НАТО розглядатимуть питання українського Донбасу

Тим не менш, прогнозують експерти, єдина допомога, на яку варто розраховувати Україні - це поки що розширення тих програм допомоги, які вже зараз існують, наприклад, трастові фонди НАТО. А про вступ до блоку країн НАТО взагалі поки не йдеться, адже Україна має відкритий конфлікт з сусідом-агресором.

Водночас Україні необов'язково вступати в НАТО, щоб убезпечити свою територію та утихомирити агресора. Розпочати треба з реформування Збройних сил, зазначають експерти. Більшість міжнародників та військових експертів певні, що Україні не варто зараз чекати значної допомоги ззовні. Натомість треба покладатися лише на свої сили.

Все ж таки точні відповіді на запитання "Чого ж Україні чекати від саміту НАТО?" можна отримати лише після засідання спеціальної Комісії Україна-НАТО, яке пройде у рамках саміту в Варшаві.

Фото: Еспресо.TV
Рябих Валерій, експерт Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння:

- Цей саміт НАТО може виявитися історичним для України. Нагадаю, що раніше передбачалося, що саме на цьому саміті НАТО у Варшаві Україна отримає членство. Але за два роки, які минули, ми отримали російську агресію, яку, до речі, експерти розглядають саме саме як намагання Російської Федерації поставити додаткові перепони на шляху України до НАТО. Адже таким чином Україна не відповідає вимогам НАТО до країн-кандидатів, серед яких має бути відсутність конфліктів і претензій з боку сусідів.

Але зараз ми маємо заяви високопосадовців НАТО і країн-членів НАТО, зокрема, і Польщі як традиційного адвоката України в відносинах ЄС та НАТО, які свідчать про те, що саме цей саміт принесе найбільший рівень взаємодії України з НАТО, але, звичайно, з урахуванням поточної ситуації.

Йдеться про те, що буде прийнятий спеціальний пакет у рамках трастових фондів НАТО, будуть значно розширені трастові фонди, які були раніше створені і, відповідно, НАТО надасть додаткові кошти на розвиток системи управління ЗСУ, на розвиток систем зв'язку, на боротьбу з мінно-вибуховими пристроями. Взагалі ця допомога спрямована на максимальну адаптацію України до НАТО - як ЗСУ, так і центральних органів виконавчої влади і законодавчої бази.

На саміті будуть дані потужні сигнали Україні щодо подальшого розвитку відносин із НАТО, яке поки розвиватиметься в межах того партнерства, яке в нас є. На неофіційному рівні говориться, що Україна може настільки близько підійти до НАТО, наскільки вона буде спроможна це зробити, щоб потім вступ до НАТО був лише простою формальністю і міг відбутися у будь-який момент, щойно буде усунута причина, яка стоїть на перешкоді - конфлікт із РФ.

Зараз НАТО ставить собі основним завданням розвивати реакції на сучасні загрози. Так, два роки тому вони не могли реагувати на гібридні загрози, а тепер вже мають досвід і спроможні на це. І тепер вони розширюватимуть зону безпеки.

Під час саміту мають проголосити, що особливу увагу вони будуть приділяти країнам-партнерам у питаннях підвищення стабільності цих країн завдяки і матеріальній, і консультаційній, й іншій допомозі. Україна серед цих країн партнерів посідає чільне місце, тому що у НАТО, з одного боку, розуміють, що Україна зараз виконує завдання стримування російської агресії та оборони території НАТО на віддалених підступах, а з іншого - розуміють важливість України для загальноєвропейської системи безпеки. Саме тому під час цього саміту відбудеться спеціальне засідання у форматі НАТО-Україна на найвищому рівні.

Фото: Міжнародний центр перспективних досліджень
Олексій Октисюк, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень:

- Більше 2000 гостей, понад 1500 акредитованих журналістів, 4 батальйони (кожен від 500 до 1000 солдат) у Польщі, Естонії, Литві та Латвії. Це все про Варшавський саміт НАТО, який відбудеться 8-9 липня. Але, попри розмах і очікування низки українських експертів, він стане лише черговим заходом, на якому вирішуватимуться технічні питання.

Варшавський саміт відбуватиметься в нових політичних умовах. У європейській архітектурі безпеки відбулася значна зміна – вихід Британії з ЄС. Окрім того, одним із ключових рішень цього саміту має стати передача американським командуванням системи протиповітряної оборони в Європу, яка відтепер буде в підпорядкуванні колегіального органу Альянсу. Це теж політичний компроміс у самому НАТО, оскільки раніше Європа вважала гегемоном США, а тепер буде створена фактично колективна європейська система безпеки.

Але з іншого боку, в Європі розуміють, що НАТО – це додатковий дратівливий фактор для Росії. Можна спостерігати, як поступово змінюється геополітична конфігурація: у першу чергу, все частіше говорять про пом'якшення санкцій проти РФ. В обмін на санкції Європейський союз хоче дуже непопулярних рішень від України - децентралізації, особливого порядку самоуправління для окремих регіонів, амністії, виборів на Донбасі. І якщо ці рішення не будуть прийняті цієї осені, ми маємо бути готові до того, що санкції пом'якшать.

Україні не варто очікувати абсолютно позитивних сигналів із цього саміту. Будуть певні заяви, але потрібно розрізняти дипломатію і реальні наміри. За весь період російської агресії нам так і не надали летальної зброї і суттєвої воєнної допомоги. Були тільки санкції, але радше як реакція на грубе порушення міжнародного права і збитий "Боїнг".

Із політичної точки зору Варшавський саміт не вплине на наближення України до НАТО чи зміну параметрів співпраці, про які широко говорять. Цей саміт не дасть "зелене світло" і не створить передумови для вступу нашої країни до Альянсу, а закінчиться символічними політичними рішеннями, наприклад, збільшенням військових контингентів і військової присутності в Польщі і країнах Балтії.

Детальніше читайте у блозі Анатолія Октисюка: НАТО, дипломатія і реальні наміри

Фото: Главред
Григорій Перепелиця, професор КНУ ім.Т.Шевченка:

- Судячи з порядку денного Варшавського саміту, НАТО поки не має цілісної, нової стратегічної концепції щодо оцінки потенційних загроз. Відтак є побоювання, що Варшавський саміт стане черговим у діяльності НАТО, на якому не будуть прийняті доленосні документи. Насамперед, щодо стратегії стримування Росії.

Позиція НАТО залишається незмінною – Альянс є стратегічним партнером Російської Федерації. НАТО й надалі пропонуватиме РФ відновити постійну Раду Росія-НАТО, яку сам же Альянс припинив із початком воєнної агресії Росії проти України. На політичному рівні НАТО кардинально не переосмислило ситуацію в світі і, перш за все, євроатлантичному просторі, головною загрозою безпеки якого є саме Російська Федерація, а не біженці чи інші виклики. Їх можна розглядати як похідні від головної – війни, яку Росія розв'язала проти Заходу з метою зміни світового порядку. Чіткого усвідомлення цього в НАТО немає, як немає й солідарності.

НАТО має повернутися до своєї оборонної функції. Звісно, питання колективної оборони розглянуть на Варшавському саміті. Але суттєвих рішень, ймовірно, не буде. Щодо України буде підтверджено, що НАТО підтримує її територіальну цілісність, державний суверенітет і недоторканість кордонів відповідно до міжнародного права. НАТО й надалі надаватиме допомогу в плані партнерства з Україною, як це було в мирний час. Спочатку це партнерство називалося особливим, потім – конструктивним, ще згодом – прагматичним, сьогодні – знову особливим. Але по суті нічого не змінюється – це формат співробітництва, а не інтеграції з НАТО.

Найбільший виклик цього саміту для України – НАТО не має наміру підтверджувати свої зобов'язання з Бухарестського саміту 2008 року, згідно з якими наша держава приєдналася до Плану дій щодо членства в НАТО. Громадянське суспільство підіймало це питання під час обговорення порядку денного Варшавського саміту з експертами країн НАТО. Є велика вірогідність, що Альянс може відмовитися від цих зобов'язань, взагалі не згадуючи про них, як це було на Чиказькому та Уельському самітах. Таким чином, Україна фактично залишається в "сірій зоні" - поза межами Євроатлантичної інтеграції. Водночас, Чорногорію, скоріш за все, на саміті приймуть до НАТО, а Грузія стане кандидатом у члени.

Читайте детальніше у блозі Григорія Перепелиці: Чого чекати Україні від саміту НАТО

Фото: фото: Центр Разумкова
Микола Сунгуровський, директор військових програм Центру ім. Разумкова:

- Швидше за все, на саміті НАТО у Варшаві буде ще раз висловлено занепокоєння українською кризою. Буде висловлена - ще раз - підтримка НАТО Україні, те, що її не залишать на самоті.

Але в основному йтиметься про те, як самому Альянсу реагувати на такі загрози. Причому Росія - це не єдина загроза для країн НАТО. Це також і вихід Британії з ЄС, це і тероризм, і міграція та інші питання.

В цілому зараз склалася дуже несприятлива атмосфера і середовище, в якому буде проходити саміт. Тому цікаво буде подивитися, наскільки згуртованим залишився Альянс, наскільки висока солідарність його членів в позиціях стосовно цих погроз. І наскільки у них вистачає ресурсів для того, щоб протистояти цим загрозам.

А для України більш цікавою буде зустріч комісії Україна-НАТО, яка пройде в рамках саміту. Там українському керівництву доведеться не тільки пити мед з вуст наших партнерів, але і вислуховувати неприємні речі з приводу реформ і нашої політики врегулювання цієї кризи. Я думаю, що буде деякий елемент тиску на Україну для того, щоб прискорити процес реалізації Мінських домовленостей. І ось тут нашому президентові потрібно бути напоготові і мати чітку позицію щодо виконання цих домовленостей, оскільки дослівне їх виконання може призвести до краху України.

Щодо допомоги Україні - навряд чи буде якесь серйозне розширення тієї допомоги, яка вже надається. Швидше за все, буде формалізовано те, що робиться зараз. І ця допомога буде пов'язана не стільки з вирішенням конфлікту, скільки з реформуванням Збройних сил України.

Ольга Скичко

Головні завдання саміту НАТО у Польщі

Головні завдання саміту НАТО у Польщі

Повʼязані теми:

Наступна публікація