Тимошенко пішла у забуття і більше не зможе повернути собі колишню популярність - політологи

Тимошенко пішла у забуття і більше не зможе повернути собі колишню популярність - політологи

Тимошенко "відзначила" два роки за ґратами / Фото: УНІАН

Політологи переконані, що Юлія Володимирівна ще зможе повернутися у велику політику, проте чи поверне колишній вплив – питання.

Два роки перебування за ґратами, а відповідно неможливість брати активну участь у політичному житті країни, негативно позначилися на популярності екс-прем'єра Юлії Тимошенко, зокрема, впав її президентський рейтинг.

Так, за результатами опитування Соціологічної групи "Рейтинг", проведеного в лютому 2013 року, якби президентські вибори проходили в лютому цього року, чинного президента Віктора Януковича  підтримало б 25,1% виборців, Володимира Кличка – 15,1%, а Юлію Тимошенко – лише 13,9% (що дещо нижче, ніж, наприклад, у вересні 2010 року, за даними тієї ж соціологічної служби).

Крім того, все менше цікавляться новинами про Тимошенко пересічні громадяни, інтернет-користувачі. Наприклад, за даними пошукової системи "Яндекс", люди все рідше шукають повідомлення про екс-прем'єрку: якщо у серпні 2011 року, коли Юлію Володимирівну заарештували, у пошуку ключове слово "Тимошенко" вбивали більше 370 тисяч, в жовтні 2011-го, коли було оголошено вирок, за яким Тимошенко ув'язнили на сім років – більше 464 тисячі, натомість у липні 2013 року ця цифра суттєво менша – лише близько100 тисяч запитів.

Проте політологи запевнили ТСН.ua, що це не свідчить про байдужість до долі Юлії Тимошенко, а лише про певне зменшення інтересу до неї як політика, оскільки вона не може бути активним учасником політичних процесів і безпосередньо впливати на життя країни.

Символ свідчення недосконалості влади

Директор Міжнародного інституту демократій, голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран зауважив, що до ув'язнення у Юлії Тимошенко був серйозний негативний рейтинг, але через її перебування за ґратами  інтерес до неї не зник, а її ім'я постійно згадується. Проте вона не може бути "повноцінним політиком", оскільки позбавлена можливості брати безпосередню участь у політичному житті країни.

"Ми маємо парадокс: з одного боку Тимошенко не може бути повноцінним учасником політичних процесів, з іншого – до неї є інтерес. І він буде доти, доки у нас будуть політичні в'язні. Якби Тимошенко була просто людиною, яка опинилася у в'язниці через кримінальні переслідування, то інтерес до неї вже б пропав. Але вона є символом свого режиму, який свідчить про відсутність реформ у правоохоронній системі в Україні", – переконаний політолог.

Проте завдяки ув'язненню, за словами Тарана, Тимошенко має статус людини, яка страждає від несправедливої влади, а тому сприймається як "символ свідчення недосконалості влади" – непрозорості, нечесності та відсутності правосуддя в країні. Саме цей чинник, на думку політолога, притлумлює негатив, який був навколо Юлії Тимошенко за часів її прем'єрства, та акцентує увагу на тому, що вона страждає через режим, несправедливий до всіх громадян.

Чи поверне Тимошенко колишню популярність, залежатиме від того, як вона буде звільнена, вважає Сергій Таран. Так, він переконаний, що її не звільнять до президентської виборчої кампанії.

"Вона зможе повернутися в політику лише після зміни влади. Як і в якій формі – відкрите питання. Залежатиме від того, хто буде наступним президентом", – зауважив експерт.

Крім того, якби Юлія Володимирівна не перебувала у в'язниці, а була б "звичайним політиком", їй би було важче, вважає Таран, тому що її ім'я частіше б згадувалося у негативному контексті.

"Якби Тимошенко була на волі, не думаю, що її ім'я щоразу згадували б будь-які світові політики, говорячи про Україну або під час кожної зустрічі з Януковичем. Не думаю, що тоді б від долі Юлії Тимошенко залежав би геополітичний шанс і вибір України", – підсумував Сергій Таран.

"Паралельний світ" Тимошенко

В жодному разі не можна говорити, що Юлія Тимошенко як політик забута, переконаний голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, оскільки  вона входить у трійку найбільш популярних українських політиків. Він не заперечує, що зараз Юлія Володимирівна втратила рейтинг, але наголошує, що сталося це не за період ув'язнення, а в 2010 році після програшу на президентських виборах.

Не можна говорити, що Тимошенко майже забута: якщо політик має президентський рейтинг 13,9%, вона не лідер, поступається Януковичу та Кличку, але так чи інакше вона входить у трійку найбільш популярних українських політиків. Так, у неї зараз менший рейтинг, ніж був під час її прем'єрства або участі у президентських виборах. Але падіння рейтингу почалося не зараз, не після арешту. Найбільш значне падіння рейтингу відбулося в 2010 році після програшу на президентських виборах.

"Тимошенко під час арешту та засудження зіткнулася із байдужістю значної частини українців і навіть із пасивністю своїх прихильників. У ситуації з нею я б не використовував термін "забуття" – вона просто випала з активного політичного життя і сприймається як символічний чинник, феномен української політичної історії, інформаційно-політичне явище. Тобто вона існує, але в якомусь паралельному світі: вона робить заяви, пише листи, але більшість аналітиків і політиків не вважають її потенційним учасником президентських виборів. Вона втратила актуальний політичний вплив, тому дещо посунулася в паралельні політичні світи", – зазначив політолог, додавши, що незважаючи на все це, Тимошенко продовжує, хоча й опосередковано, впливати на політичний процес.

Пересічні громадяни менше цікавляться Юлією Тимошенко, тому що вона не бере прямої участі у політичному процесі. Але це не байдужість – на неї просто не реагують активно, вважає Володимир Фесенко.

"Зараз більше цікавляться Яценюком, вчинками "Свободи", "Батьківщини", ситуацією в парламенті. До Тимошенко інтерес впав, тому що вона стала паралельним феноменом, який поруч існує, але не в самому політичному середовищі", – зазначив політолог.

Слід звернути увагу, що коли Юлія Володимирівна була діючим політичним гравцем, прем'єр-міністром, кандидатом у президенти, вона була одним із лідерів за рейтингом недовіри, наголосив Фесенко. Їй не довіряла абсолютна більшість українців, зокрема, у 2010 році, що є однією з причин, чому вона не стала президентом України.

Проте, за словами політолога, в результаті арешту й засудження дещо зменшилася кількість людей, які не довіряють Тимошенко, і збільшилася частка тих, хто коливається. Та все одно баланс – на користь недовіри.

"З'явилося співчуття до неї, бо багато людей вважають, що її засудили несправедливо, але це не перетворилося на високі політичні рейтинги і не зламало ситуацію", – додав експерт.

Деякі політологи та журналісти вважають, що саме ув'язнення Тимошенко може стати підґрунтям для її переможного повернення в українську політику. Проте Володимир Фесенко цю думку не поділяє, тому що ставлення до екс-прем'єрки змінилося не докорінно, залишилася недовіра і багато скептиків, а співчуття людей не переходить у політичну підтримку.

"Тимошенко навряд чи зможе взяти участь у президентських виборах. Але якщо після них вона повернеться в політику, то далі кілька варіантів. Не виключаю, що намагатимуться надати їй можливість стати прем'єр-міністром, але не факт, що це станеться. Але те, що Тимошенко буде активно впливати на політичний процес через "Батьківщину" і буде одним із претендентів на найвищі посади в країні – це факт. Хоча б частково свій вплив вона поверне. Оскільки тоді вона зможе стати прямим актуальним політичним гравцем", – наголосив Володимир Фесенко.

На думку політолога, Юлія Володимирівна зможе повернути свою колишню популярність, якщо нові політики, які отримають владу, не виправдають довіру виборців і виявляться не дуже вдалими керівниками. Тоді "маятник політичних симпатій" може хитнутися знову в бік Тимошенко.

"Так може статися. Але я не думаю, що вона вийде на новий пік своєї популярності, як у 2005 році. Вона повернутися в політику зможе, але стати знову найпопулярнішим політиком країни – навряд чи", – вважає Фесенко.

Річниця ув'язнення Тимошенко: всі подробиці

Річниця ув'язнення Тимошенко: всі подробиці

Крім того, якщо президентом залишиться чинний глава держави, це означатиме певну тимчасову деморалізацію опозиції; і навіть якщо Тимошенко буде на волі, їй буде дуже важко повернутися в політику, зазначив експерт.

"Тоді вона матиме певний вплив, але не такий як раніше. Це буде інша країна, і Тимошенко буде важко повертатися в таку країну. Цілком можливо, що тоді вона може опинитися в еміграції", – додав Фесенко.

Символічне лідерство

Директор Інституту української політики Кость Бондаренко переконаний, що колишньої популярності і впливовості Юлія Тимошенко не зможе повернути після звільнення.  Більше того, він зазначив, що Юлія Володимирівна зможе "зберігатися як політик" тільки за умови, якщо у 2015 році на посаді президента залишиться Віктор Янукович.

"Вона є антитезою Януковича. А якщо до влади прийде Яценюк чи Кличко, ким тоді буде Тимошенко? Вона буде лідером опозиції, але менш виразною і менш зрозумілою європейським політикам та європейському бомонду", – вважає політолог.

Бондаренко наголосив, що більшість соціологічних досліджень свідчить про втрату популярності Юлією Володимирівною за роки ув'язнення. Проте якби вона залишалася б на волі всі ці роки, її рейтинги також не зростали, переконаний експерт.

"Перебування у в'язниці привертає увагу громадськості до Тимошенко. Чимало людей люблять тих, хто є гнаним. В цій ситуації є штучне підігрівання інтересу до Юлії Тимошенко, бо навіть перед своїм ув'язненням вона не продукувала якихось нових ідей і жила в основному ідеєю реваншу. Останні листи Тимошенко свідчать про те, що вона відмовилася від ідеї реваншу і визнала Януковича президентом", – зазначив Кость Бондаренко.

Якщо у найближчому майбутньому Тимошенко звільнять, вона не зможе брати участь у президентській чи інших кампаніях, а буде лише "формальним, символічним лідером", який впливатиме на ситуацію і гратиме на падіння чи зростання рейтингів інших політиків, вважає політолог. Але її особистий рейтинг при цьому не відіграватиме жодної ролі, додав він.

"Тимошенко залишається далеким привітом з "лихих 90-х", періоду первинного накопичення капіталу. Ці часи сприймаються сьогодні з великою часткою негативу. Тому, думаю, що її минуле буде над нею тяжіти", – резюмував Бондаренко.

Надія Майна

А як на вашу думку, чи загрожує Тимошенко забуття? Залишайте свої коментарі під матеріалом

Біля лікарні "Укрзалізниці" Тимошенко підтримували її прихильники

Біля лікарні "Укрзалізниці" Тимошенко підтримували її прихильники

Повʼязані теми:

Наступна публікація