Турчинов підписав закон про окуповані території

Турчинов підписав закон про окуповані території

Закон регламентує життя українців в окупованих Криму та Севастополі / Фото: Reuters

Документом регламентується життя українців на окупованих територіях. 

Виконувач обов'язків президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав закон № 1207-VII "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України". Про це йдеться на офіційному сайті в.о. голови держави.

Як відомо, цей закон регламентує життя українців на окупованих територіях. Зокрема, згідно з законом, тимчасово окупована територія є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.


Даний закон визначає, що тимчасово окупованою територією України є:

- територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополь;

- внутрішні води і територіальне море України, його дно і надра, на яких Україна здійснює суверенітет, континентальний шельф і виключна економічна зона, де Україна у відповідності зі своїм законодавством користується фіскальними, санітарними, імміграційними та митними правами, а в особливій економічній зоні і на континентальному шельфі - суверенними правами і юрисдикцією;

- підводний простір в межах територіального моря;

- повітряний простір, розташований над зазначеною територією.

Згідно з законом, під час проведення виборів Президента України, народних депутатів України, всеукраїнського референдуму голосування громадян України на тимчасово окупованій території не організовується і не проводиться.


Також, документ визначає, що примусове зарахування громадян України до громадян іншої держави не визнається.

Крім того, законом визначається, що на тимчасово окупованій території право власності охороняється згідно із законодавством України.

Нагадаємо, нардепи ухвалили закон, що регулюватиме життя українців в окупованому Криму, 15 квітня. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація