Турчинов попередив про наступ Росії, Полторак закликав не панікувати

Турчинов попередив про наступ Росії, Полторак закликав не панікувати

Фото: УНІАН

Підстав підозрювати РФ у підготовці великої військової операції проти України все більше.

Українські силовики розмірковують над варіантами відповіді на тривожні сигнали з Росії. Окрім посилення атак на українські позиції, Кремль стягує потужну наступальну зброю як до кордонів України, так і на її окуповану частину, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У РНБО та Міноборони говорять про два можливих сценарії подальшого розвитку подій на Донбасі. Перший, гібридний, по суті, нічим не відрізняється від реалій – провокації, перестрілки та маскування військової присутності РФ. А от другий – це повномасштабний наступ Росії. Розвідка твердить про загрозу проведення російськими військами штурмових дій на Донеччині в напрямку Слов'янська, в окупованих районах завершується доукомплектування російських мотострілецьких бригад. Із відпусток достроково відкликаний медичний персонал, проводиться завчасне виписування з лікарень усіх легкопоранених військовиків.

Напередодні, посилаючись на власні джерела, польське видання повідомило про агресивні наміри Росії. До кордону з Україною та підтягнула ракети класу "Іскандер", Кремль збільшив присутність своїх військ поблизу Харківщини, Донеччини та кордонів із Білоруссю, звідки найближче до Києва. "Ми бачимо концентрацію військ вздовж всього українсько-російського кордону. Формуються не просто якісь там військові частини, дивізії – формуються армії", - заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

Він оперує знімками з супутників, де видно райони концентрації ворога і види озброєнь. На фото – САУ в окупованому Армянську, ЗРК С-400 Тріумф у Джанкої (Крим), літаки на аеродромі в Мілерово поблизу східних рубежів України. "Ви бачите розташування російської військової авіації і, в першу чергу, штурмової авіації. Готової повністю до виконання бойових завдань", - наголосив Турчинов.

Росія готується до великої війни з Україною

Росія готується до великої війни з Україною

Українські силовики наголошують і на тому, що разом зі зростанням військової потуги РФ біля кордонів нашої держави у ЗМІ країни-агресора все активніше поширюються чутки про нібито заплановану Києвом ескалацію воєнних дій. Це потрібно для виправдання власного нападу перед електоратом, вважають експерти. Вони ж пояснюють, що Україна на самостійний наступ не здатна з огляду на більш потужне озброєння військ РФ і суворі межі домовленостей, яких Київ змушений дотримуватися задля отримання хоча б якоїсь допомоги із Заходу.

У разі ж загострення неоголошеної війни з Росією влада закличе громадян України до зброї. "У разі серйозного загострення на фронті – нова мобілізація буде оголошена негайно", - попередив Турчинов. Міністр оборони Степан Поторак пояснив, що й тепер країну є кому захищати – контрактників набрали стільки, що у чергових мобілізаційних хвилях потреби вже немає. "У середньому щомісячно кількість контрактників у нас збільшується на шість тисяч осіб. На цей час чисельність становить 43509 осіб. Генштаб прогнозує до кінця 2016 року залучити до військової служби за контрактом ще близько 20 тисяч осіб", - каже керівник військового відомства.

На поготові й створений військовий резерв із тих, хто воював в АТО, але не пішов на контракт. Це понад 80 тисяч осіб. Оборонне керівництво запевняє, що ситуацію на сьогодні відстежують і контролюють, тому закликають не панікувати. Щодо очікувань, кажуть, маємо лише припущення і досвід. За прикладом минулих років, ворог посилював атаки ближче до Дня Незалежності.

Кореспондент ТСН Іван Гребенюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація