Турчинов розповів, який саме варіант "скандального" закону про особливий статус Донбасу підпише

Турчинов розповів, який саме варіант "скандального" закону про особливий статус Донбасу підпише

Турчинов переконує, що окремим регіонам Донбасу особливий статус надаватиме Рада / Фото: olex-kurinniy.livejournal.com

Спікер парламенту переконує, що межі територій з особливим статусом на Сході визначатиме виключно Рада.

"Скандальний" закон про особливий статус окупованих нині бойовиками територій Донбасу, який нардепи затвердили на закритому засіданні 16 вересня, ще й досі не підписаний.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю програмі ТСН.Тиждень розповів голова Верховної Ради Олександр Турчинов. Спікер переконує, що підпише саме той варіант закону, в якому зазначено, що межі цих територій визначатиме Верховна Рада, а не штаб АТО, як ідеться в опублікованому на сайті законопроекті. Турчинов пояснив, що першопочатково в документі такі функції хотіли закріпити саме за парламентом. Але під час уже розгляду питання з'явився новий текст документу, з яким багато хто з нардепів не встиг ознайомитися. Тому Турчинов і обіцяє підписати той закон, де ці права закріплені за Радою.

Олександр Турчинов розказав чому вимкнув табло під час історичного голосування

Олександр Турчинов розказав чому вимкнув табло під час історичного голосування

Водночас Турчинов називає цей закон "рамковим", адже конкретні території, які отримають особливий статус, у документі поки що не прописані – їх має визначити парламент. І лише після цього закон почне працювати.

"Закон задає тільки рамки. Усе буде залежати від того, яким наповненням пізніше Верховна Рада забезпечить цей закон. Наприклад, ідеться про так звану народну міліцію. Коли це просто дефініція, яка говорить про те, що міліція повинна бути з народом, це – одна справа. А коли цією назвою хочуть приховати легалізацію незаконних збройних формувань, то це інше питання. Але за це ніколи не проголосує Верховна Рада", - наголосив Турчинов.

Спікер також сказав, що підтримує позицію прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, який зазначив, що окуповані території уряд не буде фінансувати із державного бюджету.

"Що стосується фінансування, то тут я повністю підтримав позицію прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, який сказав, що ми будемо фінансувати ті території за рахунок бюджету, які повністю сьогодні підконтрольні Україні. Ті території, які не підконтрольні Україні, не отримають ні копійки бюджетного фінансування. Я не вірю, що Росія має бажання саме мирним шляхом розв'язати ці проблеми, які вона, до речі, створила", - сказав Турчинов.

Голова Ради також уточнив, що в момент голосування за закон про особливий статус окремих регіонів Донбасу жодного збою чи зовнішнього втручання в систему "Рада" не було. Це підтвердило розслідування та перевірки і СБУ, і Генпрокуратури. Нагадаємо, в момент голосування монітор системи "Рада" був вимкнений, і нардепи не бачили, хто і як голосує.

"Ні збоїв, ні втручання в систему "Раду" не було. Була проведена ретельна перевірка. Висновок – достатньо чіткий, однозначний. Ніякого впливу, який би міг вплинути на результати голосування, не було. Система працювала у своєму штатному режимі. Так, вона працювала в режимі закритого розгляду питання. Але це один із штатних режимів системи "Рада" і він не може будь-яким чином вплинути на результати голосування", - запевнив Турчинов.

Нагадаємо, експерти і комбат зазначили, що особливий статус Донбасу - це капітуляція України.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація