Турецькі військові відмовили РФ в наглядовому польоті над своєю територією

Турецькі військові відмовили РФ в наглядовому польоті над своєю територією

Маршрут передбачав, в тому числі, спостереження за районами, які пприлеглі до кордону Сирії, та аеродромів, де зосереджена авіація країн НАТО.

Договір щодо відкритого неба був підписаний у Гельсінкі в 1992 році.

Турецькі військові відмовили Росії в наглядовому польоті над своєю територією, який мав відбутися з 1 по 5 лютого 2016 року на літаку спостереження Ан-30Б в рамках договору щодо відкритого неба.

Маршрут передбачав, в тому числі, спостереження за районами, які пприлеглі до кордону Сирії, та аеродромів, де зосереджена авіація країн НАТО.

Однак після прибуття російської місії в Туреччину і оголошення планованого маршруту спостережного польоту, турецькі військові відмовили в його проведенні, посилаючись на вказівку Міністерства закордонних справ Туреччини. Договір щодо відкритого неба був підписаний у Гельсінкі в 1992 році, зараз в ньому беруть участь 34 держави.

Метою договору є режим "відкритого неба" — можливість його учасників здійснювати обльоти територій один одного, а також сприяти у спостереженні за виконанням угод у галузі контролю над озброєннями.

Нагадаємо, в МЗС Туреччини раніше заявили, що російський винищувач-бомбардувальник Су-34 порушив повітряний простір цієї країни.

Дипломати повідомили, що літаку були передані попередження англійською та російською мовами, коли він протягом 20-25 секунд знаходився над територією провінції Газіантеп.

Міністерство закордонних справ Туреччини викликало посла Росії у зв'язку з інцидентом. У посольстві Росії в Анкарі підтверджують факт виклику посла, але зміст розмови не коментують.

Міністерство оборони Росії зі свого боку спростовує заяву МЗС Туреччини про порушення російським літаком повітряного простору країни і називає заяви турецької сторони "голослівною пропагандою".

Нагадаємо, що в листопаді минулого року російський військовий літак Су-24 був збитий військовими Туреччини. Двом росіянам, які були на борту Су-24, вдалося катапультуватися, однак у повітрі їх обстріляли сирійські повстанці.

Після цього інциденту відносини Туреччини і Росії сильно зіпсувалися. Країни ввели ряд торгових та інших обмежень. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація