"Тут вам не "русский мир". Порошенко заявив, що Україна не допустить експансії імперської ідеології

"Тут вам не "русский мир". Порошенко заявив, що Україна не допустить експансії імперської ідеології

Фото: twitter/Петро Порошенко

Президент нагадав: коли Петро І рубав вікно до Європи, Україна ходила до неї через двері.

Україна більше ніколи не допустить експансії радянської-російської імперської ідеології в український простір.

Про це президент Петро Порошенко заявив у суботу, 7 травня, під час відкриття пам'ятника гетьману України Івану Мазепі в Полтаві, пише УНІАН.

"Ми вшановуємо українських героїв, відзначаємо свої свята і свої пам'ятні дати. І більше ніколи не допустимо експансії радянської-російської імперської ідеології в український простір", - наголосив він, додавши, що "тут вам не "русский мир", тут – український світ".

Отже, за словами президента, необхідно оцінювати Мазепу лише в українській системі координат, і європейській системі координат також. "Не забуваймо: ще коли Петро І рубав вікно до Європи, Україна часів Мазепи ходила до Європи через двері", - додав Порошенко.

Президент також зазначив, що Україна нарешті позбувається нав'язаних ззовні хибних уявлень про її історію.

"Минулого століття з'явилися такі почесні звання, як "петлюрівець" та "бандерівець". Дві з цих трьох дефініцій, шановні полтавчани, мають коріння у вашому краї. Тут сталася найважливіша подія в біографії Івана Мазепи; тут народився та провів юнацькі роки Симон Петлюра", - додав президент.

Нагадаємо, що перед відкриттям полтавські вандали пошкодили пам'ятник Мазепі. Із тильної сторони монументу є ознаки пошкодження – нашарування кіптяви та відкол шматка граніту

Повʼязані теми:

Наступна публікація