У Bellingcat розповіли, чи причетний Путін до відправки "Буку" на Донбас

У Bellingcat розповіли, чи причетний Путін до відправки "Буку" на Донбас

У Bellingcat вважають, що Путін знав про відправку "Бука" / Фото: Reuters

Зброю такого рівня не могли везти до України без затвердження вищого керівництва, вважає дослідник. 

Деніель Ромейн – один з авторів доповіді  Bellingcat щодо розслідування причетності російських військових до збиття малайзійського Boeing MH17, - заявив про те, що зенітну установку "Бук" навряд відправили на Донбас без відома президента РФ Володимира Путіна.

Про це експерт заявив в інтерв'ю німецькому виданню Bild.

У своєму розслідуванні дослідники встановили, що бійці другого дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська доставили до українського кордону "Бук", з якого  і збили літак MH-17.

При цьому, Ромейн наголошує, що рішення про направлення  ЗРК на Схід України повинно прийматися "на більш високому рівні, ніж 53-тя бригада". У документі, зокрема, є прізвища командирів 20-ї армії РФ та Західного воєнного округу, ймовірно причетних до цього.

Втім, експерт припустив, що відправити таку зброю до України навряд могли без настанови Путіна.

"Щодо Путіна: ухвалення  рішення про відправку в Україну передової зенітної установки без його відома є малоймовірним. Але також малоймовірно, що він точно знав, яка саме зброя була відправлена. Він, мабуть, довірився вибору командування ППО", - резюмував дослідник.

Нагадаємо, що авіакатастрофа Boeing 777 "Малайзійських авіаліній", який летів із Амстердама в Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року поблизу населеного пункту Грабове Донецької області.

Жертвами падіння літака стали 298 людей, серед яких 15 членів екіпажу.

14 липня Малайзія внесла до Ради Безпеки ООН проект резолюції про створення міжнародного трибуналу з розслідування падіння Boeing 777 над Донбасом. Цю ідею підтримали також Нідерланди, Україна, Австралія і Бельгія. У Кремлі ж вважають цей крок передчасним і заблокували документ.

13 жовтня 2015 року Рада Безпеки Нідерландів оприлюднила власний звіт щодо авіакатастрофи пасажирського лайнера Boeing 777 "Малайзійських авіаліній". Згідно із документом, літак був уражений частинами ракети 9N314M, випущеної з ПЗРК "Бук"; було встановлено, що вихідна точка запуску розташована на території близько 320 квадратних кілометрів на території східної України; Україна не дала адекватної оцінки ризику для цивільної авіації; в України було достатньо підстав для закриття повітряного простору над окупованими територіями. Під час оприлюднення технічних висновків журналістам та родичам загиблих показали реконструйовані частини літака малайзійських авіаліній.

Своєю чергою, українські спеціалісти заявили, що авіаційна влада перевиконала рекомендацію та встановила межу в 10 кілометрів. 

 

Бук-М1, з якого було збито малайзійський Боїнг, надала російська 53 зенітно-ракетна бригада

Бук-М1, з якого було збито малайзійський Боїнг, надала російська 53 зенітно-ракетна бригада

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація