У Білорусі пояснили, чому намагалися зірвати ухвалення української резолюції щодо Криму

У Білорусі пояснили, чому намагалися зірвати ухвалення української резолюції щодо Криму

Фото: Global Look

Керівництво країни запевняє, що ставлення до України не змінилося.

Позиція Білорусі щодо України не змінилася "ні на йоту". Про це заявив речник МЗС країни Дмитро Мирончик, коментуючи спробу делегації Білорусі ООН зірвати голосування за чотири резолюції з прав людини, в тому числі і щодо окупованого Криму.

"Питання про процедуру розгляду тематики прав людини в ООН лежить зовсім в іншій площині і, за нашим твердим переконанням, не має ніякого відношення до теми територіальної цілісності України", - йдеться в заяві Мирончика на сайті МЗС Білорусі.

За його словами, Мінськ завжди голосує проти країнових резолюцій, оскільки на думку керівництва країни, "їх прийняття – шлях в нікуди". Замість цього Білорусь пропонує вдаватися до процедури Універсального періодичного огляду Ради ООН з прав людини.

"Це – не свідчення підтримки країн, що стають об'єктами резолюцій, а свідчення нашого послідовного неприйняття лицемірних підходів до теми прав людини, які нав'язуються Організації Об'єднаних Націй окремими державами за принципом "я краще знаю, що вам треба робити", - йдеться в заяві.

Дмитро Мирончик зазначив, що перед голосуванням на Генасамблеї ООН позиція Білорусі була доведена до своїх колег з інших країн, що звернулися з проханнями про поясненнях, у тому числі главі МЗС України Павлу Клімкіну.

Нагадаємо, третій комітет Генеральної асамблеї ООН схвалив українську резолюцію щодо прав людини в окупованому Криму. За резолюцію проголосували 73 країни, 76 утрималися, 23 були проти, серед останніх – Росія і Білорусь. Резолюція підтверджує територіальну цілісність України, невизнання анексії Криму, закликає Росію надати безперешкодний доступ для моніторингу ситуації з правами людини на окупованому півострові. Уперше в документах ООН Росія називається державою-окупантом, а АР Крим i Севастополь тимчасово окупованою територією.

В ООН вперше назвали “окупацією” привласнення Криму Росією

В ООН вперше назвали “окупацією” привласнення Криму Росією

Повʼязані теми:

Наступна публікація