У Британії не бачать асоціації України з ЄС, поки Тимошенко сидить

У Британії не бачать асоціації України з ЄС, поки Тимошенко сидить

В Британії сумніваються, що угода про асоціацію з ЄС набуде чинності до звільнення Тимошенко / Фото: Євген Малолєтка/ТСН.ua

Посол Великої Британії в Україні Лі Тернер сумнівається у набутті чинності угоди між Україною і ЄС про асоціацію й зону вільної торгівлі.

Британський посол Лі Тернер зазначив, що угода про асоціацію з ЄС не набуде чинності, і Україна не зможе відчути вигоду від неї без низки технічних і політичних кроків.

Після заяви сторін 19 грудня 2011 року про завершення переговорів щодо угоди, вона має бути парафована сторонами, що є технічним процесом, що, на думку Тернера, триватиме кілька місяців.

У підсумку угода має бути підписана, для чого необхідне політичне рішення Ради ЄС, і ратифікована 30 парламентами (27 парламентами країн-членів ЄС, парламентом України, Європейським парламентом і парламентом Хорватії, що незабаром стане членом ЄС).

При цьому Тернер вважає малоймовірним підписання й ратифікацію угоди ЄС, поки лідери української опозиції залишаються ув'язненими й не можуть займатися політичною діяльністю.

"Виглядає малоймовірним, що якийсь із цих етапів відбудеться, поки лідери опозиції залишаються ув'язненими і не зможуть займатися політикою внаслідок недосконалих судових процесів. Таким чином, ці важливі угоди як найбільш важливий інструмент для здійснення європейської інтеграції України не почнуть діяти", - каже він.

Тернер також не поділяє думку низки чиновників про те, що навіть якщо не буде підписано й ратифіковано угоду з ЄС, деякі елементи цієї угоди можуть набрати чинності попередньо, на тимчасовій основі, вважаючи це на практиці малоймовірним.

Повʼязані теми:

Наступна публікація