У "діамантового прокурора" Корнійця вдома знайшли копії особистих документів Шокіна

У "діамантового прокурора" Корнійця вдома знайшли копії особистих документів Шокіна

Олександр Корнієць / Фото: УНІАН

Серед них правоохоронці вилучили дозвіл на зберігання зброї на ім'я Віктора Шокіна.

У "діамантового" прокурора Олександра Корнійця під час обшуку були вилучені копії особистих документів екс-генпрокурора Віктора Шокіна, серед яких паспорти та документи на нерухомість.

Про це йдеться у протоколі огляду речей від 6 липня 2015 року, вилучених у прокурора під час обшуку, що є у розпорядженні видання "Українська правда".

Відповідно до документа, за місцем проживання Корнійця у Софіївській Борщагівці було вилучено пакет чорного кольору, у якому і були знайдені документи.

Крім того, у пакеті лежав телефон iPhone 6, який, за документом, належить дружині прокурора Світлані Корнієць. Згідно з протоколом, у цьому телефоні було знайдено смс-повідомлення від 5 липня на адресу абонента, підписаного "Оксана Шокіна" зі словами "у нас обшук". ЗМІ писали, що цивільну дружину Шокіна звуть Оксана Гриневич.

Серед документів були копії двох українських паспортів на ім'я Віктора Шокіна. Один виданий у лютому 1997 року, інший  - 28 лютого 2012 року. Номери паспортів відрізняються. В обох вказана однакова адреса проживання.

Паспорт Шокіна / Фото: Українська правда

Також було виявлено аркуш паперу з друкованим текстом, який вказує ідентифікаційний номер Шокіна, зазначається, що він не є підприємцем і має у власності як фізична особа 3 земельні ділянки з 2001 року.

Згідно із протоколом, було знайдено і копію свідоцтва про право власності на житловий будинок Віктора Шокіна. У списку документів - копії поверхового плану цього будинку та державного акту на право власності на землю, виданого на ім'я Шокіна.

Також серед документів є копія договору купівлі-продажу Шокіним квартири по вулиці Ярославів Вал та довідка БТІ про право власності Шокіна на згадану квартиру.

У колишнього підлеглого Шокіна було знайдено копію свідоцтва про розірвання шлюбу Віктора Шокіна із Таїсією Литвин, датоване 28 грудня 2011 року.

Також правоохоронці вилучили у Корнійця дозвіл на зберігання зброї на ім'я Віктора Шокіна, копію дозволу на носіння зброї, видану на ім'я екс-прокурора Лотюка Степана. Коли він був прокурором Києва, Шокін був слідчим з особливо важливих справ.

Протокол обшуку помешкання Корнійця / Фото: Українська правда

Протокол обшуку помешкання Корнійця / Фото: Українська правда

Протокол обшуку помешкання Корнійця / Фото: Українська правда

Видання нагадує, що після допиту екс-заступник генпрокурора Віталій Касько заявив, що після його звільнення Генпрокуратура затягує розслідування "діамантових прокурорів".

За його словами, деякі кримінальні провадження щодо "діамантових прокурорів" були готові до направлення до суду, але досі лежать в ГПУ.

Крім того, за словами Каська, "британська сторона не отримала додаткового запиту про правову допомогу" щодо  інформації про оплату освіти дочки Корнійця.

"Хоча вони (британська сторона) дуже хотіли надати додаткову інформацію. Це є свідченням, що провадження щодо діамантових прокурорів заминається", - вказав Касько.

5 липня 2015 р. СБУ провела обшук в головному слідчому управлінні ГПУ. У результаті був затриманий перший заступник начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимир Шапакін та заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць.

Раніше екс-заступник генерального прокурора Давід Сакварелідзе повідомив, що Корнієць, якого охрестили "діамантовим прокурором", ймовірно був водієм глави ГПУ Віктора Шокіна. Також він наголосив, що Корнієць був керуючим справами очільника ГПУ Шокіна. 

За даними слідства вони вступили в корупційну змову та отримали хабар у розмірі 3 млн 150 тис. грн. Зловмисники вилучили техніку в підприємства, що займалося видобутком піску в Київській області, чим заблокували його роботу. За "допомогу" в поверненні техніки прокурори через посередників вимагали та отримали гривневий еквівалент 150 тис. доларів США. Підприємець Валерій Гібаленко виступав посередником у цій схемі.

При проведенні обшуків у них було виявлено понад 500 тис. доларів готівкою, автомат Калашникова і холодну зброю, багато ювелірних виробів і 65 діамантів, після чого скандальних прокурорів стали називати "діамантовими". Експерти Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз провели дослідження діамантів, які правоохоронці вилучили при обшуку. За даними експертизи, ринкова вартість коштовностей – 535 тис. 733 грн.

Печерський райсуд Києва обрав Корнійцю і Гібаленку запобіжний захід у вигляді арешту з правом внесення застави у розмірі 3,2 млн грн, а Шапакіну - арешт із правом внесення застави у розмірі 3 млн грн. 19 січня Апеляційний суд "відфутболив" справу "діамантових" прокурорів до іншої інстанції. Документи передали до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Пізніше екс-заступник Шокіна Віталій Касько заявив, що Шокін нібито обіцяв знищити всіх, хто зазіхнув на його "прокурорську сім'ю".

Повʼязані теми:

Наступна публікація