У другу річницю Мамчур розповів про моральну перемогу над "зеленими чоловічками" в Бельбеку

У другу річницю Мамчур розповів про моральну перемогу над "зеленими чоловічками" в Бельбеку

У другу річницю Мамчур розповів про моральну перемогу над "зеленими чоловічками" в Бельбеку

Два роки тому Мамчур героїчним учинком увійшов до історії українського війська

Колона українських воїнів під спів "Ще не вмерла Україна" рушила на озброєних окупантів.

Два роки тому вони вишикувалися, підняли державний прапор і зі словами "Ще не вмерла Україна" пішли проти озброєного ворога. На "зелених чоловічків" свою військову частину повів Юлій Мамчур, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

В окупантів, які БТРами заблокували злітне поле у Бельбеку, був наказ стріляти в українців на ураження, але зробити цьоговони не наважилися. Того дня українські авіатори повернули втрачені позиції, а Юлій Мамчур став відомим на весь світ.

Два роки тому українці зрозуміли, що в них є ще не армія, але принаймні такі воїни, котрі можуть із ризиком для життя голіруч вийти проти противника і виглядати за нього достойніше.

Того дня ворог відступив. Морально програв – навіть з кулеметами, панцерниками та гранатометами "зелені чоловічки" виглядали розгубленими. Льотчикам Севастопольської бригади тактичної авіації вдалося ненадовго відтіснити ворога від злітної смуги. Але головний результат був медійний. Увесть світ побачив, у Криму діє не "місцева самооборона", а російські спецслужби.

"Оцим маршем і присутністю ЗМІ, які змогли на весь світ показати, що це російська агресія, всі карти були розкриті. Ризик був величезний, нас питають страшно чи не страшно? Звісно, страшно, тому що за твоєю спиною 250 чоловік твоїх підлеглих. Вони сподівалися лише на свого командира", - зізнається тепер народний депутат Юлій Мамчур.

Ні він, ні його друзі ні про що не шкодують. Кажуть, вчинили б так само і зараз. Наказів із Києва тоді, два роки тому, не отримували кілька днів. Окрім одного: зброї до рук не брати.

Сьогодні льотчики бригади тактичної авіації відновлюють техніку і йдуть воювати в АТО – кулеметниками і піхотинцями. А ще вони мріють повернутися у Крим, але в український Крим.

22 березня 2014 року військову частину в Бельбеку штурмували російські солдати. Вони взяли в полон командира 204-ї бригади тактичної авіації полковник Юлія Мамчура. Через кілька днів офіцера звільнили й він поїхав на материкову частину України. "У перший день була співбесіда з представниками ФСБ, а більше до мене ніхто не приходив. Десь близько півтори години. Задавали незручні запитання. Я їм давав незручні відповіді. В принципі, я тут, тому що я тут. Я свої позиції не зрадив. Думаю, вони розуміють, чому так вийшло", - розповів Мамчур.

У 2015 році президент України Петро Порошенко нагородив народного депутата, полковника Повітряних Сил ЗСУ у запасі Юлія Мамчура іменною вогнепальною зброєю. "Вся країна пам'ятає ваш безпрецедентний похід під українським стягом і з українським Гімном, спокійно дивлячись в очі ворогу, коли ви захистили честь українських військових в Криму, увійде в підручники історії", - сказав Порошенко.

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Два роки тому Юлій Мамчур повів вояків своєї військової частини на "зелених чоловічків"

Два роки тому Юлій Мамчур повів вояків своєї військової частини на "зелених чоловічків"

Повʼязані теми:

Наступна публікація