У ГПУ розповіли, що заважає довести справу проти замовника вбивства Гонгадзе до суду

У ГПУ розповіли, що заважає довести справу проти замовника вбивства Гонгадзе до суду

Кримінальне провадження, над яким слідчі працюють зараз, не має жодного стосунку до старої справи щодо Пукача.

Заступник генпрокурора Юрій Столярчук розповів ТСН.Тижню, що перешкоджає справі Георгія Гонгадзе.

"Є великі перешкоди, процесуального і документального змісту, які заважають нам скерувати справу для розгляду по суті до суду", - розповів Столярчук.

"Є велика проблема і в тому, що низку кримінальних правопорушень (йдеться про перевищення влади, владних службових повноважень) у нововведеннях до КПК у 2014 році було декриміналізовано", - додав прокурор.

Він також додав, що нові вимоги Кримінально-процесуального кодексу абсолютно інакше трактують "можливість використання доказів, які були зібрані раніше у межах справи відносно Пукача та його посібників, використання доказів для того, щоб їх абсолютно беззаперечно було прийнято до відома і використано в межах нового кримінального провадження".

Столярчук пояснив, що кримінальне провадження, над яким слідчі працюють зараз, не має жодного відношення до старої справи щодо Пукача. "Ми працюємо виключно відносно людей, які називаються "виконавці, замовники, підбурювачі", - запевнив Столярчук.

Нагадаємо, журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові.

Чи не закопають розслідування Георгія Ґонґадзе разом з його тілом

Чи не закопають розслідування Георгія Ґонґадзе разом з його тілом

За звинуваченням у вбивстві Гонгадзе у 2005 році Олексій Пукач був оголошений в міжнародний розшук. Силовики упіймали його тільки у 2009-му. У січні 2013-го Печерський райсуд Києва засудив Пукача до довічного ув'язнення, визнавши його винним у вбивстві Гонгадзе. Але і сам Пукач, і родина Гонгадзе оскаржили вирок. За словами вдови журналіста Мирослави Гонгадзе, суд не назвав і не покарав головних винуватців смерті її чоловіка - замовників вбивства.

Одним із них, за словами ще одного постраждалого від рук Пукача журналіста - Олексія Подольського - може бути другий президент Леонід Кучма. На причетність Кучми до резонансного злочину вказував і сам Пукач, який після оголошення вироку заявив: "Хочете знати мотив і участь - запитайте у Кучми і Литвина".

Однак, кримінальну справу проти Кучми, підозрюваного у замовленні вбивства Гонгадзе, було закрито. За словами колишнього першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна, за те, щоб про справу "забули" було отримано хабар в розмірі мільярда доларів.

Залишається недоведеним факт причетності до вбивства Гонгадзе екс-спікера Верховної Ради Володимира Литвина. Він і Кучма, за словами Пукача, повинні були опинитися разом з ним у клітці для засуджених після вироку у справі про вбивство журналіста.

Кореспондент ТСН Сергій Швець

Повʼязані теми:

Наступна публікація