У Крим повернувся сталінський режим, посеред ночі можуть забрати людину в невідомому напрямку – Чубаров

У Крим повернувся сталінський режим, посеред ночі можуть забрати людину в невідомому напрямку – Чубаров

Чубаров розповів про нинішню ситуацію в окупованому Криму / Фото: olex-kurinniy.livejournal.com

Лідер кримськотатарського народу порівняв комунізм із нацизмом та засудив окупацію Криму Росією.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу (народу, який пережив геноцид за часів комуністичних вождів) Рефат Чубаров говорить, що на окупований Крим повернувся режим, подібний до того, що був за Сталіна.

Про це Чубаров заявив в прямому ефірі програми ТСН.Тиждень.

– Як Ви ставитеся до ухвалених законів про заборону комуністичної та нацистської ідеології? Для Вас є різниця між комунізмом і нацизмом?

– Я думаю, що для жодної людини, яка буде виходити з наслідків діяльності комуністичних режимів, зокрема комуністичного режиму в СРСР, включаючи Україну, і виходячи з діяльності нацистських режимів, тут немає різниці. Я просто нагадаю, що 2009 року Парламентська асамблея ОБСЄ, беручи всі ті аспекти до уваги, ухвалила резолюцію про воз'єднання подільної Європи. Нарешті й ми дійшли до того, що поставили знак рівності між двома цими режимами.

– Декомунізація - це справді так нагально? Бо багато голосів переконують, що спочатку треба потурбуватися про хліб насущний.

– Знаю дуже багато аргументів із двох боків. Одні кажуть, що це не на часі й приводять свою логіку. Але згадайте, так було всі 23 роки (незалежності України). І, можливо, ми дуже багато втратили, що не робили своєчасно те, що мали робити. Наведу на прикладі Криму, з якого свого часу 71 рік тому депортували корінний народ. Одразу після депортації кримських татар там усе змінили. Змінив той режим, який депортував кримських татар. Тепер зрозуміло, що якщо б зараз Крим не був окупований, то Кіровське має повернути стару назву Іслям Терек. Радянське має стати Ічки. Першотравневе має стати Джурчи. І так далі. Це говорить про те, що відновлюючи справедливість, у тому числі через скасування ідеологічних символік, ми просто б поверталися до свого коріння. І тоді ми краще б керували своєю державою.

– Чи визнають кримські татари російську окупацію?

– Окупаційна влада в Криму регламентує всі сфери життєдіяльності людей. І є частина питань, де люди не можуть оминути цю владу. Це питання, пов'язані з щоденним життям. І ми говорили про те, що якщо виходити з тих декларацій, із якими туди прийшла російська влада, не визнаючи їх зазіхання на територію Криму, як на свою власну, можливо в деяких моментах, які для людей є дуже актуальними, можливо вести діалог з цією окупаційною владою. Коли я кажу про діалог, то це не повинно нікого лякати. Скажімо, і за часів окупації фашистською Німеччиною суспільство, яке було під окупацією, вело діалог. Наприклад, вони (окупаційна влада РФ) змушують нас брати російські паспорти. Якщо людина не візьме цей паспорт, то в неї виникне дуже багато питань (проблем). Тому визначте для себе, що це – аусвайси (документи, які видавала фашистська Німеччина для підтвердження особи) для того, щоб пройти з одного села до іншого. Сьогодні всі переконалися, що справжня мета окупаційної влади – витіснити всіх людей, які не вітають власне окупацію. Кримські татари якраз є тими людьми, які не лише не вітають окупацію, а вони виходять із того, що Крим має повернутися до складу України.

– Що таке Росія зараз? Із чим нам доводиться мати справу?

– Нинішня Росія дуже близька до сталінського режиму (різновидів комуністичного режиму, який ми і засудили). Це все виходить із того, що кожна родина ввечері в Криму лягає спати і не впевнена, що вночі або вранці до неї не постукають невідомі й не виведуть когось із родини в невідомому напрямку.

Рефат Чубаров висловив свою думку про декомунізацію України

Рефат Чубаров висловив свою думку про декомунізацію України

Нагадаємо, цього тижня Верховна Рада України заборонила пропаганду комуністичного та нацистського режимів. Заборонив парламент їхні облудливі міфи: героїв - назвав героями, а кривавих ворогів - ворогами. Кремль - в істериці. Бо всі його тирани і деспоти, які століттями нищили Україну і довколишніх сусідів, для нас – більше не вожді. Як позбавлялися у Києві цього загальнодержавного Стокгольмського синдрому, з'ясовував журналіст ТСН Сергій Швець. Деталі – в його сюжеті.

Експерти говорять про Україну після комунізму

Експерти говорять про Україну після комунізму

Повʼязані теми:

Наступна публікація