У Латвії спрогнозували, коли Україна та Грузія увійдуть до НАТО

У Латвії спрогнозували, коли Україна та Грузія увійдуть до НАТО

Фото: Getty Images

Глава МЗС Латвії вважає, що найближчим часом Альянс лише співпрацюватиме з країнами.

Членство України та Грузії в НАТО не є питанням найближчих років.

Про це заявив міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс, пише ЛЕТА.

"Якщо говорити реально, нових запрошень приєднатися до Альянсу, ймовірно, в найближчі роки не буде", – наголосив він.

За словами Рінкевичса, обом країнам потрібно працювати над тим, щоб ставати сильнішими внутрішньополітично і щоб НАТО надавало їм необхідну підтримку у сфері оборони.

Також міністр зазначив, що наразі в Альянсі існують протилежні думки щодо Грузії, країна досі не отримала плану дій для приєднання до НАТО.

"Ми можемо говорити про більш серйозну, розширену та поглиблену співпрацю, і це не тільки слова - в Грузії відбулося кілька навчань, працюють радники НАТО. Багато речей відбуваються на практичному рівні", – додав очільник латвійського МЗС.

Окремо Рінкевичс наголосив, що Чорногорія є останньою країною, щодо якої Альянс зумів домовитися.

Нагадаємо, Порошенко створив комісію з координації євроатлантичної інтеграції України. Очільником комісії стала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Напередодні, 8 липня, у Варшаві розпочався саміт НАТО. Основною темою зібрання є Росія та захист від неї. Україна, за словами генсека НАТО, ще зволікає із заявкою про членство, бо фокусується нині на реформах сектора оборони. Але є близьким партнером НАТО і рішення про вступ залежить від самої України та 28 країн-членів Альянсу. Наша держава є головною темою зустрічей у суботу, у Варшаві говорять про агресію на Донбасі та українські реформи у безпеці і обороні. НАТО обіцяє надати комплексний пакет допомоги України. Мова йде і про консультації, як реформувати армію, і про програми розмінування Донбасу, і про лікування поранених та ще багато різних проектів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація