У Луганську під вибори привезли чеченців, але місцеві сміливці готуються до голосування

У Луганську під вибори привезли чеченців, але місцеві сміливці готуються до голосування

У Луганську терористи прагнуть зірвати вибори / Фото: Reuters

Місто продовжує вдавати з себе антиукраїнський центр.

На Луганщині люди зі зброєю намагаються зірвати президентські вибори. Спочатку вони серед білого дня грабують водіїв і забирають авто, а потім на очах у дітей викрадають директора школи.

Сьогодні члени окружкомів отримують відверті погрози і залякування, їм погрожують побиттям і викраданням. До того ж, через повний контроль міста терористами завезти бюлетені дуже важко. Але є героїчні люди, які навіть у цих умовах готуються до виборів, чому сприяє настрій луганчан, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

За словами активістів місцевого Євромайдану, вони все частіше думають про те, щоб виїхати з Луганська. Життя в місті, де більше ніхто тебе не захищає, стає все більше неконтрольованим.

Для того, щоб дізнатися про підготовку до виборів, потрібно працювати під прикриттям. Так, під захопленою бойовиками СБУ дуже багато триколорів, йде трансляція винятково російських каналів. Контингент поділений приблизно навпіл: половина – це озброєні бойовики, а інші – місцеві безпритульні або малозабезпечені.

Місцеві сепаратисти кажуть, що у разі небезпеки їм одразу видадуть зброю, що є для організації виборів серйозною проблемою.

За словами юриста Комітету виборців України у Луганській області Богдана Бондаренка, владі потрібно забезпечити охорону дільниць. "Я просто не уявляю, як вони провезуть вантажівки з бюлетенями", - каже він.

Та значно небезпечнішими є вихідці з Кавказу. За розповідями, до міста завезли вже більше двох з половиною тисяч чеченців. Головне їхнє завдання - зірвати вибори. Вони особливо агресивні і їх бояться навіть сепаратисти.

Однак неабияку мужність демонструють у центрвиборчкомі та Комітеті виборців України. Вони наважуються навіть проводити передвиборчі тренінги. 

На Луганщині озброєні бойовики хочуть зірвати президентські вибори

На Луганщині озброєні бойовики хочуть зірвати президентські вибори

Луганськ ще продовжує вдавати з себе антиукраїнське місто, але віра луганчан в те, що на барикадах відстоюють їхні права, серйозно похитнулася. Не допоміг навіть псевдореферендум. Місцеві мешканці скаржаться: вулицями вештаються вже навіть озброєні підлітки, що є реальною загрозою, тому прихильників обрання нової влади щодня більшає.

Та все ж перебільшувати готовність Луганська до голосування не варто. Схід хоче бути почутим, але вперто продовжує позбавляти себе права голосу. Зокрема тому, що дозволяє іноземним терористам вільно почувати себе в місті.

Поспілкувавшись з багатьма луганчанами стає зрозумілим, що дехто хоч і боїться, але все ж таки піде на вибори президента, але їм потрібна неабияка підтримка. І якщо 25 травня луганчани таки скористаються своїм правом обирати президента, то тільки завдяки сміливим людям, які є в регіоні.

Руслан Харченко, Сергій Кисельов, ТСН-Тиждень, 1+1.

Повʼязані теми:

Наступна публікація