У Мінську домовлено про заборону стрілецької зброї і відведення гармат 100-мм калібром

У Мінську домовлено про заборону стрілецької зброї і відведення гармат 100-мм калібром

Фото: УНІАН

Ця заборона запланована тільки на трьох ділянках з чітко визначеними координатами.

Україна підписала "рамкове рішення" Тристоронньої контактної групи для забезпечення виконання Мінських угод з боку ОРДЛО.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар представника України в контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Україна послідовно виконує зобов'язання, взяті на себе у рамках Мінських домовленостей і суворо дотримується режиму тиші. У продовження цього українська сторона підписала це рамкове рішення, щоб забезпечити виконання Мінських угод з боку ОРДЛО", - заявила Оліфер.

Цей документ передбачає деескалацію в районі лінії зіткнення і фактично створює умови, за яких стрілецька зброя не може використовуватися для обстрілів.

"Водночас рамкове рішення передбачає повне виконання попередніх домовленостей Тристоронньої контактної групи щодо відведення з лінії зіткнення гармат калібром менше 100 мм", - додала вона.

Прес-секретарь Кучми повідомила, що відповідно до рамкового рішення про розведення сил і засобів, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ здійснює "на постійній основі моніторинг та верифікацію процесу розведення сил і засобів на узгоджених ділянках розведення".

Оліфер зазначила, що це розведення заплановане тільки на трьох ділянках з чітко визначеними координатами.

"Українська сторона вважає, що під час імплементації цього рамкового рішення можуть бути відпрацьовані підходи до можливого розведення сил і засобів уздовж усієї лінії розмежування", - йдеться у повідомленні.

Вона також наголосила, що "при підготовці документа українська сторона повністю виключила спроби вільного тлумачення параметрів і статусу лінії розмежування, оскільки у тексті Рамкового рішення зафіксовано, що цей документ приймається у продовження протоколу від 5 вересня 2014 року, меморандуму від 19 вересня 2014 року, комплексу заходів з виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року".

Від України рамкове рішення підписав Кучма, від ОБСЄ - Мартін Сайдік, від Росії - Борис Гризлов.

Повʼязані теми:

Наступна публікація