У МЗС пояснили, що зміниться для України в разі провалу референдуму в Нідерландах

У МЗС пояснили, що зміниться для України в разі провалу референдуму в Нідерландах

Кулеба передрік продовження євроінтеграції / Фото: ТСН.ua

Українців закликають не панікувати та запевняють, що євроінтеграція не зупиниться.

Навіть негативний для України результат референдуму в Нідерландах не матиме руйнівних наслідків для асоціації України з ЄС. У цьому запевняють українські дипломати, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Референдум має консультативний характер. Останнє слово буде за урядом Нідерландів, пояснили в українському МЗС.

"Саме уряд має оголосити, що він планує робити з результатами, отриманими на референдумі. Не треба робити 6-го ввечері або 7-го зранку висновки про те, що все пропало, все скінчилось і угоду про асоціацію вбили у Нідерландах. Це не буде кінцем, рухаємось далі", - сказав посол МЗС з особливих доручень Дмитро Кулеба.

Крім того, угоду про асоціацію з Україною ратифіковано Європарламентом, і вона вже виконується. Тому результати референдуму можуть погіршити міжнародний імідж України та спричинять чергову внутрішньоєвропейську дискусію, але не торкнуться практичних аспектів асоціації.

"Чи може Голандія безперешкодно накладати санкції або говорити "ні" будь-які зовнішньополітичній угоді ЄС? Звичайно, ні. І це розуміють уже зараз у Голандії серйозні політики, і в Брюсселі. Очевидно, треба буде проковтнути цей гіркий ком від неуспіху на референдумі. Після чого буде знайдений вихід, яким чином можна буде продовжувати застосовувати угоду і завершити її ратифікацію, щоби вона остаточно набула чинності", - вважає голова фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

Неформально голландські урядники дають зрозуміти, що не мають ні наміру, ані практичної змоги блокувати угоду з Україною.

Українські дипломати вважають, що до антиукраїнських настроїв у Нідерландах доклала руку Росія. Найбільшими євроскептиками там є місцеві комуністи та соціалісти, які буквально слово в слово повторюють антиукраїнську риторику Москви.

У день голосування керівник МЗС Нідерландів Берт Кундерс заявив, що угода про асоціацію є важливим документом про економічну співпрацю, від якої виграють обидві сторони.

Референдуму в Нідерландах іще до його початку прогнозували негативний для України підсумок.

Негативний результат референдуму не матиме руйнівних наслідків для Асоціації України з ЄС

Негативний результат референдуму не матиме руйнівних наслідків для Асоціації України з ЄС

Повʼязані теми:

Наступна публікація