У НАБУ не будуть розслідувати офшорний скандал з Порошенком

У НАБУ не будуть розслідувати офшорний скандал з Порошенком

Фото: Сайт президента України

У Бюро немає повноважень.

Сьогодні, 4 квітня, в НАБУ заявили, що не будуть розслідувати ситуацію навколо "панамських офшорів" президента України Петра Порошенка.

Повідомляється, що чинний президент України не є підслідним Національному антикорупційному бюро України  і Бюро не має повноважень починати щодо нього досудове розслідування.

"У відповідь на численні запити ЗМІ про те, чи буде НАБУ розслідувати зазначені в матеріалах про "панамські офшори" (факти – ред.), повідомляємо наступне. У відповідності з законом України "Про НАБУ" та Кримінальним процесуальним кодексом, підслідними Бюро є вищі посадові особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зокрема президент України, повноваження якого припинені", - заявили в НАБУ.

"Стосовно інших осіб, згаданих у матеріалах ЗМІ, наразі проводиться аналітична робота з метою встановлення підстав для проведення досудового розслідування", - додали в НАБУ.

Нагадаємо, що документи, які "витекли" з компанії Mossack Fonseca, стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи виявилися в розпорядженні німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) і Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Наразі з 20 причетних українців опубліковані матеріали про трьом - президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і підприємця Мохаммада Захура - британського бізнесмена пакистанського походження, який живе і веде бізнес в Україні.

Щодо президента України, то, згідно з розслідуванням, незважаючи на свої обіцянки, він досі не передав свої активи в траст, але почав реструктуризацію своїх активів Roshen, створивши для цього три офшорні компанії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація