У Нідерландах пояснили, чому погрожують відмовитися від Угоди про асоціацію Україна-ЄС

У Нідерландах пояснили, чому погрожують відмовитися від Угоди про асоціацію Україна-ЄС

Фото: Reuters

Про це в інтерв'ю заявив прем'єр країни.

Глава уряду Нідерландів Марк Рютте заявив, що його держава може відмовитися від ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

В інтерв'ю Financial Times він уточнив, що Нідерланди наполягають на тому, щоб угода не давала Україні оборонних гарантій і не була кроком до членства в ЄС, передає Європейська правда.

"Якщо ми цього не отримаємо, наступного ж дня ми внесемо у парламент закон, в якому йтиметься про те, що ми не будемо ратифікувати Угоду про асоціацію", - сказав Рютте.

Лідери ЄС наступного четверга зустрінуться у Брюсселі і намагатимуться врятувати угоду.

"Ми працюємо над тим, щоб зняти всі проблемні моменти, які порушувалися на референдумі", - зазначив Рютте.

Видання водночас стверджує, що окремі країни ЄС хочуть лишити відкритими двері для майбутнього приєднання України до ЄС. Жорстку опозицію представляють такі країни, як Нідерланди.

За словами Рютте, законодавчий компроміс, який може розблокувати Угоду, повинен бути юридично обов'язковим.

"Якщо цього не буде, я не хочу повертатися у парламент з тим, що є зараз", - наголосив він, однак додав, , що не хоче відмовлятися від української угоди.

"Я прошу досить багато. Але чого я не прошу, так це перератифікації угоди", - сказав Рютте.

Як пише видання, якщо лідери ЄС на саміті знайдуть компроміс щодо Угоди, потім ще потрібно буде поборотися за підтримку такого рішення парламентом Нідерландів. В уряду Рютте наразі немає більшості у сенаті, який може в будь-який момент піти проти домовленості між Брюсселем і Гаагою. Поки що і ліві, і праві партії в Нідерландах закликали Рютте слідувати результату референдуму, на якому громадяни проголосували проти Угоди про асоціацію з Україною.

"Було б легко піти за результатом референдуму. Причина, через яку я виступаю проти такого варіанту у тому, що я абсолютно переконаний, що Європа повинна бути єдиною супроти російської зовнішньої політики", - підкреслив Рютте.

На саміті ЄС говоритимуть про прискорення ратифікації асоціації з Україною Нідерландами

На саміті ЄС говоритимуть про прискорення ратифікації асоціації з Україною Нідерландами

Нагадаємо, 6 квітня у Нідерландах відбувся референдум щодо угоди про асоціацію України і ЄС.  Згідно з нідерландським законодавством, він має консультативний характер. Згідно з даними, явка становила 32,28%, проти проголосували 61%, за – 38,21%. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація