У прокуратурі пояснили, чому Янукович на допиті має статус свідка

У прокуратурі пояснили, чому Янукович на допиті має статус свідка

Фото: УНІАН

Також прокурор ГПУ розповів, кому невигідний допит Януковича.

Позбавлений звання президента України Віктор Янукович має подвійний статус у справі злочинів проти Майдану - свідка та підозрюваного.

Про це заявив прокурор ГПУ Олексій Донський після закінчення засідання у Святошинському райсуді Києва, повідомили в Управлінні зв'язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури України.

"Кримінальне провадження стосовно Віктора Януковича направити до суду одночасно із підозрюваними беркутівцями не було можливості, оскільки він переховувався від слідства. До теперішнього часу достеменно невідомо, де фактично він переховується, а факт його одноразового з'явлення до російського суду не дає можливості встановити місце його постійного перебування. Від виконання процесуальних обов'язків підозрюваного він ухиляється. Тому справу стосовно Януковича було виділено в окреме кримінальне провадження. Відповідно, в цьому кримінальному провадженні Янукович має статус підозрюваного, а у провадженні, яке наразі розглядається в Святошинському районному суді м. Києва, якщо він допитується, то дає показання як свідок", - детально пояснив він.

За словами Донського, згідно з процедурним аспектом, особа не може двічі відповідати у різних кримінальних провадженнях за одні й ті самі діяння.

"Тому Янукович є підозрюваним у кримінальному провадженні, яке розслідується відносно нього, а в провадженні відносно співробітників Беркуту, яке розглядається в суді – він має процесуальний статус свідка", - додав прокурор.

Також Донський запевнив, що зрив допиту Януковича абсолютно не в інтересах прокуратури

"Повноцінний допит, на нашу думку, цікавий саме обвинуваченню; неповноцінний, обірваний – цікавий стороні захисту", - сказав він, зазначивши, що під час допиту повинна бути повноцінна процесуальна дія, яка не обірветься після того, як Янукович виголосить свою промову, а сторона обвинувачення почне ставити конкретні незручні питання на спростування його позиції.

Нагадаємо, у п'ятницю, 25 листопада відбулося судове засідання у справі розстрілів учасників Євромайдану, свідком в якій проходить Віктор Янукович. Проте близько 30 активістів з прапорами "Правого сектору" і організації "Вільні люди" заблокували виїзд обвинувачених беркутівців із СІЗО. Вони тримали у руках плакати з написами "вбивць Небесної сотні за ґрати", "Кров Небесної сотні на ваших руках" і "Вбивці - в'язницю".

Повʼязані теми:

Наступна публікація