У Раді зареєстровано законопроект, який допоможе обійти скандальну "поправку Мисика"

У Раді зареєстровано законопроект, який допоможе обійти скандальну "поправку Мисика"

В Раді зареєстована "анти-поправка Мисика". / Фото: УНІАН

Нова система декларування для держслужбовців може запрацювати вже цього року.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №3787, який дозволяє запустити елекронну систему декларування для службовців вже цього року і таким чином обійти скандальну "поправку Мисика" до держбюджету. Через цю поправку безвізовий режим між Україною та ЄС перебуває під загрозою.

Законопроект внесла група народних депутатів на чолі з першим віце-спікером Андрієм Парубієм, повідомляє Реанімаційний Пакет Реформ.

Чинний закон вимагає запуску системи електронного декларування одночасно для всіх службовців (близько 1 мільйона осіб), що нереально з огляду на затримку із створенням Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), яке має прийняти рішення про початок нової системи декларування, але досі залишається недієздатним.

"Законопроект уповноважує НАЗК зробити це поетапно. Це дозволить ввести в дію нову систему у першу чергу для вищих посадових осіб вже в квітні цього року (за умови початку роботи НАЗК), що є вимогою МВФ та ЄС в рамках візової лібералізації", - йдеться у повідомленні.

Проект містить також низку інших важливих положень: визначає момент початку роботи НАЗК (оприлюднення відповідного рішення самого НАЗК); дає можливість НАЗК розширити перелік декларацій, які проходять обов'язкову повну перевірку; встановлює, що перевірка декларації проводиться також на підставі повідомлення в ЗМІ чи громадян; дозволяє суб'єктам декларування, які не зможуть в цьому році подати декларацію вчасно, оскільки вони служать в АТО, подати її коли це стане можливим.

У Раді зареєстрували законопроект про скасування скандальної поправки до бюджету

У Раді зареєстрували законопроект про скасування скандальної поправки до бюджету

Нагадаємо, що  згідно із скандальною поправкою до держбюджету декларування всіх активів в електронному вигляді відклали до 2017 року. А воно необхідне для безвізового режиму з ЄС.

14 січня Петро Порошенко під час першої цього року прес-конференції заявив, що він особисто найближчим часом ініціює кілька законопроектів, які пришвидшать скасування віз для українців. В тому числі, щодо скасування скандальної поправки до бюджету, яка стосується відкладення декларування всіх активів в електронному вигляді.

Пізніше голова Верховної Ради Володимир Гройсман повідомив, що у парламенті зареєстрували законопроект про скасування скандальної поправки. Однак 14 січня стало відомо, що комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції не вистачило одного голосу, щоб рекомендувати нардепам скасувати норму держбюджету про відтермінування до 2017 року введення електронного декларування доходів чиновників.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація