У РФ фігурантів "чеченської" справи визнали політв'язнями

У РФ фігурантів "чеченської" справи визнали політв'язнями

Фото: Відкрита Росія

Раніше формально інтереси українців представляли призначені російською владою адвокати.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав політичними в'язнями громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха, яких в Росії обвинувачують в участі у бойових діях на боці чеченської армії в роки Першої чеченської війни.

Про це йдеться в заяві правозахисного центру "Меморіал", - "Українська правда".

За словами правозахисників, формально інтереси українців представляли призначені російською владою адвокати, які, за словами обвинувачених, не надавали їм жодної правової допомоги; адвокати ж, яких найняли родичі, змогли долучитись до справи лише тоді, коли слідство вже майже закінчило збирати докази.

"У перебігу першої ж зустрічі з адвокатами обидва обвинувачені повідомили про тортури, за допомогою яких їх змусили обмовити себе й дати свідчення проти інших людей", - йдеться у заяві "Меморіалу". На думку правозахисників, обвинувальний висновок у цій справі складений із порушеннями й містить змалювання злочинів, що не існують. Враховуючи це, можна з великою впевненістю стверджувати, що Карпюк і Клих не винуваті, а слідство не має ніяких доказів того, що вони будь-коли були в Чечні, заявили в "Меморіалі".

Нагадаємо, справа Карпюка та Клиха сфабрикована Російським слідчим комітетом і у ній фігурує прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Адвокат Ілля Новиков опублікував нові подробиці, за його словами, - "цієї брудної історії". У ній Росія офіційно заявляє, що в 94-му Яценюк носив прізвисько "бойовик Арсен", воював у Чечні проти російських військ із Олександром Музичком, відомим як Сашко Білий, а ще - колишнім керівником львівського осередку УНА-УНСО Андрієм Шкілем та, власне, нині підсудними у Чечні українцями - Карпюком і Клихом.

Українські слідчі нарешті взялися за так звану чеченську справу

Українські слідчі нарешті взялися за так звану чеченську справу

Повʼязані теми:

Наступна публікація