У РНБО заперечують звинувачення в "корегуванні" стенограми засідання 2014 року щодо Криму

У РНБО заперечують звинувачення в "корегуванні" стенограми засідання 2014 року щодо Криму

1 березня 2014 року. Тодішній в.о. президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов під час брифінгу членів РНБО / Фото: УНІАН

У Раді нацбезпеки та оборони пояснили, чому Голомша та Замана не могли бути присутніми на історичному засіданні.

У Раді національної безпеки та оборони України запевняють, що передали комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони повну копію стенограми засідання РНБО від 28 лютого 2014 року, на якому вирішували долю Криму у зв'язку з анексією півострова Росією.

"Дата штампу на цьому документі відповідає часу зняття копії. Оригінал стенограми, відповідно до вимог, оформлено і прошито з іншими документами того часу та перебуває в архіві РНБО. Стосовно заяв панів М. Голомші та В. Замани, наданих до ЗМІ відносно того, що крім О. Турчинова вони також підтримали введення військового стану на засіданні, повідомляємо наступне. Екс-заступник генерального прокурора М. Голомша та генерал В. Замана  ніколи не були членами РНБО після перемоги Майдану та не представляли, відповідно, прокуратуру та Міністерство оборони на засіданні РНБО 28 лютого 2014 року. Так, позицію генеральної прокуратури під час обговорення, на засіданні представляв генеральний прокурор та член РНБО того часу Олег Махніцький", – ідеться в заяві прес-служби РНБО.

Генерал Замана був призначений уповноваженим парламенту в справах Міністерства оборони 22 лютого 2014 року та займав цю посаду до формування нового уряду.

"Його повноваження були припинені 27.02.2014 р. після обрання парламентом в. о. міністра оборони І. Тенюха. 28 лютого на посаду начальника Генштабу було призначено генерал-лейтенанта М. Куцина, тому представляти оборонне відомство під час офіційного обговорення питання на засіданні РНБО 28.02.2014 пан В. Замана не міг, оскільки його представляв І. Тенюх. Зрозуміло, що М. Голомша і В. Замана також, не будучи членамм РНБО, не могли і голосувати за введення військового стану, за що проголосував один голова Верховної Ради О. Турчинов", – пояснили в РНБО.

На тому засіданні були присутні лідери політичних партій, які входили до парламентської коаліції.

"Це було викликано тим, що у випадку прийняття РНБО рішення про введення військового стану, його негайно повинна була схвалити Верховна Рада України, що було б неможливим без підтримки лідерів провідних парламентських партій більшості. Указ про рішення РНБО вийшов 1 березня, що відповідає позиціям, зафіксованим в оприлюдненій стенограмі. Вважаємо, що нинішні спекуляції навколо рішень РНБО пов'язані виключно із бажанням їх ініціаторів отримати політичні дивіденти", – наголошують у заяві.

Нагадаємо, в розсекреченій стенограмі засідання РНБО від 28 лютого 2014 року йдеться, що його учасники вели бурхливу дискусію, чи слід вводити воєнний стан і оголошувати війну з Росією. Раніше ЗМІ повідомляли, що з цією ініціативою виступив і був єдиним, хто її підтримував, тодішній в. о. президента України, один з лідерів політичної партії "Народний фронт" Олександр Турчинов.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк тоді висловив переконання, що запровадження воєнного стану – це оголошення війни Росії. А Юлія Тимошенко наполягала, що Путін у Криму хоче реалізувати абхазький сценарій і приводила приклад Саакашвілі, який тоді "повівся на його провокації і програв".

Повну стенограму засідання РНБО від 28 лютого 2014 року читайте у документі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація