У російському МЗС назвали тристоронні переговори щодо ЗВТ "імітацією"

У російському МЗС назвали тристоронні переговори щодо ЗВТ "імітацією"

Фото: Reuters

У відомстві обурилися через те, що з РФ ніхто не збирався шукати компроміси.

Євросоюз та Україна завели переговори щодо зони вільної торгівлі Україна-ЄС у глухий кут.

Про це йдеться в коментарі МЗС РФ за підсумками шостої міністерської зустрічі у форматі Росія - Україна – ЄС.

"Ніхто з наших партнерів навіть і не збирався домовлятися і шукати будь-які компроміси з Росією. У Брюсселі та Києві бачили підсумком переговорного процесу по суті лише роз'яснення Росії "безпідставності" її побоювань і ні в чому не збиралися йти нам назустріч. ЄС і Україна категорично і принципово відмовлялися зафіксувати будь-які можливі результати переговорів у формі юридично зобов'язувального документа, зводячи всі свої пропозиції до продовження моніторингу ситуації та створенню нових ні на що, по суті, не уповноважених робочих груп", - наголошується у тексті.

На думку російського відомства, представники України та ЄС "займалися лише імітацією переговорів", а також за допомогою маніпуляцій вирішили поставити Росію перед фактом, що торгово-економічний розділ Угоди про асоціацію набуває чинності 1 січня 2016 року, незалежно від результатів переговорів.

Водночас у Росії вважають, що ЄС і Україна своєю непоступливістю завели справу в "переговорний глухий кут".

"У сформованих обставинах Росія змушена вжити заходів, що нівелюють ризики, які виникають для нашої економіки, і гарантують захист наших законних інтересів", - підсумували у МЗС РФ.

Нагадаємо, тристоронні консультації між Україною, Росією та Європейською комісією щодо запровадження поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС завершилися безрезультатно. За словами Клімкіна, були напрацьовані конкретні рішення, але російська сторона просто від них відмовилась. 16 грудня президент РФ Володимир Путін підписав указ про призупинення Росією договору про зону вільної торгівлі СНД з Україною.

Повʼязані теми:

Наступна публікація