У Шокіна пригрозили відреагувати на акцію протесту Сакварелідзе під стінами ГПУ

У Шокіна пригрозили відреагувати на акцію протесту Сакварелідзе під стінами ГПУ

Сакварелідзе діяв незаконно, заявив Куценко / Фото: УНІАН

Дії прокурора Одещини у ГПУ вважають незаконними.

Прокурор ГПУ Владислав Куценко під час брифінгу у Києві заявив про те, що участь заступника генерального прокурора і прокурора Одеської області Давіда Сакварелідзе у мітингу під стінами ГПУ була незаконною.

Куценко згадав про акцію на підтримку людей із команди Сакварелідзе, які брали участь у розслідуванні справи "діамантових прокурорів", та сказав про те, що прокурор за законам не має право брати участь у мітингах.  

"З боку Сакварелідзе та деяких його підлеглих відбулося порушення законності. Відповідно до закону про прокуратуру, прокурор... не може брати участь у акціях, мітингах, страйках. Це заборонено нормами кодексу прокурорської поведінки, іншими нормативними актами", - цитує "Українська правда" його слова.

Також у ГПУ пообіцяли "дати оцінку" діям учасників пікету.

"Ми дамо правову оцінку діям організаторів мітингу та його учасників. Думаю, наступного тижня буде певна реакція з боку ГПУ", - резюмував Куценко.

24 березня  у команді заступника генерального прокурора Давида Сакварелідзе повідомили про обшуки. Пізніше ГПУ спростувала факт обшуків.

Напередодні Сакварелідзе повідомив, що двоє слідчих з його команди, які вели справу "діамантових прокурорів", отримали повідомлення про звільнення. Заступник генпрокурора назвав це "широкомасштабним наступом" на його команду через цю справу.

При цьому, прокурор ГПУ Владислав Куценко звинуватив команду Сакварелідзе у безвідповідальному ставленні до скандальної справи.

Нагадаємо, 5 липня 2015 р. СБУ провела обшук в головному слідчому управлінні ГПУ. У результаті був затриманий перший заступник начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимир Шапакін та заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць.

За даними слідства вони вступили в корупційну змову та отримали хабар у розмірі 3 млн 150 тис. грн. Зловмисники вилучили техніку в підприємства, що займалося видобутком піску в Київській області, чим заблокували його роботу. За "допомогу" в поверненні техніки прокурори через посередників вимагали та отримали гривневий еквівалент 150 тис. доларів США. Підприємець Валерій Гібаленко виступав посередником у цій схемі.

При проведенні обшуків у них було виявлено понад 500 тис. доларів готівкою, автомат Калашникова і холодну зброю, багато ювелірних виробів і 65 діамантів, після чого скандальних прокурорів стали називати "діамантовими". Експерти Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз провели дослідження діамантів, які правоохоронці вилучили при обшуку. За даними експертизи, ринкова вартість коштовностей – 535 тис. 733 грн.

Печерський райсуд Києва обрав Корнійцю і Гібаленку запобіжний захід у вигляді арешту з правом внесення застави у розмірі 3,2 млн грн, а Шапакіну - арешт із правом внесення застави у розмірі 3 млн грн. 19 січня Апеляційний суд "відфутболив" справу "діамантових" прокурорів до іншої інстанції. Документи передали до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Через справу "діамантових прокурорів" виник конфлікт між генпрокурором Віктором Шокіним та його заступником Віталієм Каськом, який закінчився відставкою заступника.

Повʼязані теми:

Наступна публікація