Ще півтора місяця тому Росію готові були повернути до ПАРЄ - Ар'єв

Ще півтора місяця тому Росію готові були повернути до ПАРЄ - Ар'єв

У Раді Європі досі немає чіткої та однодушної позиції по Україні та Росії / Фото: Getty Images

Українським політикам і дипломатам ще належить багато зробити, аби переконати європейців активніше впливати на РФ.

Настрої серед членів Парламентської Асамблеї Ради Європи відносно Росії змінилися. Про це в ексклюзивному інтерв'ю ТСН.ua заявив представник української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв.

"Півтора місяця тому була ситуація, що готові були прийняти Росію майже з заплющеними очима", - розповів він.

Аби цього не сталося, українські парламентарі та дипломати провели велику роботу. У підсумку представникам нашої країни вдалося переконати європейців у своїй правоті. Тому Росія вирішила не надсилати свою делегацію, щоб формально вберегтися від подовження санкцій.

"Вони вирішили просто втекти з поля бою, умовно кажучи, і тепер фактично їм зарахована поразка. Вони просто уникнули продовження санкцій, але це означає, що до кінця року або до наступних виборів у Держдуму вони не зможуть відправляти свою делегацію сюди", - наголосив український представник.

За словами Ар'єва, настрої в ПАРЄ виразно змінилися не на користь Росії.

"Навіть ті, хто раніше казав, що росіян не потрібно судити, тепер говорять про те, що без виконання Росією головних пунктів резолюції, особливо у відповідності Росії до головних принципів Ради Європи, а це повага до територіальної цілісності і до прав людини, немає про що говорити про повернення. І я думаю, що нам тут в Україні потрібно буде показати себе надійним партнером і чим надійнішими ми будемо, тим більше до нас будуть прислуховуватися і надалі", - наголосив політик.

Разом із тим він застеріг, що в Європі ще не всі готові до чіткої та однозначної позиції відносно РФ.

"Лише загальний європейський консенсус щодо Росії може змінити ситуацію. Наразі я такого консенсусу на рівні керівництва ЄС не бачив", - визнав українець.

Напередодні Ар'єва було обрано президентом комітету ПАРЄ з питань культури, освіти, науки і медіа. Повний текст інтерв'ю Володимира Ар'єва читайте тут.

Повʼязані теми:

Наступна публікація