У ЄС переконані, що від e-декларування у тестовому режимі мало сенсу

У ЄС переконані, що від e-декларування у тестовому режимі мало сенсу

Фото: Getty Images

Нездатність швидко розв'язати цю проблему може підірвати важливі зусилля у боротьбі проти корупції в Україні.

Запуск в Україні системи електронного декларування в тестовому режимі має мало сенсу. Про це йдеться у заяві представництва Євросоюзу та посольств країн-членів ЄС у Києві.

"Електронна система декларування статків, яку Національне агентство з питань запобігання корупції запустило 15 серпня, не була сертифікована у належний спосіб; таким чином, вона не відповідає цілям закріплення ключових юридичних наслідків, що повинні бути наслідком подання неправдивих декларацій. Саме тому запуск електронного декларування в тестовому режимі має мало сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним", - йдеться у заяві Європейського Союзу.

У ЄС наголошують, що українська влада на всіх рівнях має без зволікання владнати решту технічних і адміністративних питань – згідно з відповідними зобов'язаннями між Україною та ЄС.

"Нездатність швидко розв'язати цю проблему може підірвати важливі зусилля у боротьбі проти корупції в Україні, які є вкрай суттєвими для успішного процесу реформ, що підтримуються Євросоюзом", - резюмують у заяві.

"Ми взяли до уваги заклик президента забезпечити своєчасний і повноцінний запуск системи без будь-яких штучних затримок, що прозвучав минулого тижня. Ми також повністю підтримуємо заяву прем'єр-міністра від 15 серпня, у якій прозвучала вимога в найкоротші терміни владнати усі невирішені питання, що запобігають повному запуску системи електронного декларування, зокрема й її юридичної сертифікації", - додали в заяві.

Нагадаємо, в понеділок, 15 серпня, вчасно запрацювала система електронного декларування статків чиновників.

Щоправда, за два дні до її запуску Держслужба спецзв'язку та захисту інформації відмовила розробникам в атестаті. У Держслужбі нарікнули на низький рівень захисту програмного забезпечення системи.

Через це в розробників електронного декларування виникли сумніви щодо вчасного запуску системи. У суботу, 13 серпня, після екстреного засідання НАЗК у Києві Наталія Корчак заявила, що інтерфейс подання декларацій не активують, допоки не одержать атестат. Днем пізніше у НАЗК повідомили, що попри все систему таки запустять.

Своєю чергою, президент Петро Порошенко не захотів і чути про перенесення дати запуску системи, про що він повідомив у своєму Facebook.

В ЄС розчаровані зволіканням з повноцінною роботою електронного декларування

В ЄС розчаровані зволіканням з повноцінною роботою електронного декларування

Повʼязані теми:

Наступна публікація