У ЄС розповіли, коли продовжать обговорювати безвізовий режим в Україні

У ЄС розповіли, коли продовжать обговорювати безвізовий режим в Україні

Фото: Getty Images

Дискусії перенесено на наступне засідання.

Візова робоча група Європейської ради продовжить обговорювати пропозиції Єврокомісії надати Україні безвізовий режим на наступному засіданні 14 червня. 

Про це повідомили в Європейській раді, передає УНІАН.

Європейський дипломат зазначив, що це питання було на порядку денному попереднього засідання, "але не було ґрунтовного обговорення, і пропозиція буде обговорюватися на наступному засіданні робочої візової групи". 

"Залежно від того, якого прогресу ми досягнемо у робочій візовій групі, ми вирішимо перевести це на рівень Комітету постійних представників. Я не хочу передбачати, як багато тижнів це займе", - зауважив він.

На запитання, чи відповідає дійсності інформація стосовно того, що у Брюсселі пов'язали надання безвізового режиму Україні з Туреччиною, дипломат сказав, що "жодного рішення Ради пов'язати когось з кимось немає". 

За його словами, до того, як Європейська рада "зробить кроки щодо ухвалення рішення з приводу чотирьох країн" (Грузії, України, Косово та Туреччини), "важливо, по-перше, досягти домовленостей щодо поправок, які стосуються посилення механізму припинення дії безвізового режиму". 

"Населення цих країн разом становить 125-130 млн, і багато держав-членів, враховуючи те, що відбувається в нашій частині світу, перед тим, як зробити крок, вирішуючи, чи надати потенційно 125 мільйонам людей безвізовий режим, хочуть знати напевно, що механізм його призупинення вже є у законодавстві, і є реальним корисним інструментом, який, коли це потрібно, буде активований за короткий проміжок часу. Україна та Туреччина - найбільші. Європа може "перетравити" 1,5 млн людей з Косово і 3,5 млн з Грузії. Але приблизно 120 млн з двох інших країн - можна уявити, що у думках тих, хто ухвалює рішення у столицях, є питання - куди ми зайдемо, якщо щось трапиться", - сказав він. 

Дипломат сказав, що наразі зараз чотири пропозиції Єврокомісії щодо чотирьох країн перебувають на різних стадіях.

"Вчора ми повідомили, що поставимо на порядок денний пропозицію Європейської комісії для Грузії на наступному тижні на рівні Комітету постійних представників. Чи буде ухвалено рішення на наступному тижні чи через тиждень? Треба подивитися. Я не можу передбачити, що скажуть мої колеги по Комітету постійних представників", - зазначив він.

Також, за його словами, очікується, що Комісія має намір у середині червня надати другу доповідь щодо Туреччини. "До 1 липня може бути пропозиція щодо Туреччини", - додав високопосадовий дипломат.

Нагадаємо, раніше посол України при ЄС Микола Точицький заявив, що в Євросоюзі обговорюють можливість перенесення введення безвізового режиму з УкраїноюЗа його словами, мова йде про ініціативу Єврокомісії створити процедуру, яка дозволить переглядати рішення про безвізовий режим вже після того, як воно прийняте. "Деякі країни ЄС вважають, що спочатку потрібно внести ці зміни, а вже потім надавати безвізовий Україні", - сказав Точицький.

При цьому міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав нісенітницею розмови про можливе перенесення введення безвізового режиму.

Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський наголосив, що введення безвізового режиму між Євросоюзом та Україною йде за планом.

Раніше повідомлялося, що Рада ЄС розгляне питання безвізового режиму для України в травні. Введення безвізового режиму для України і Грузії Рада ЄС з питань юстиції та внутрішніх справ буде розглядати в один день.

20 квітня Єврокомісія прийняла рішення щодо безвізового режиму з Україною. За словами голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, Україна, як і Грузія, виконує всі вимоги для отримання безвізового режиму. Отже, поки рішення залежить від Європарламенту і Ради ЄС.

Повʼязані теми:

Наступна публікація