У Євросоюзі посеред ночі ухвалили важливі рішення, які прискорять безвіз для України

У Євросоюзі посеред ночі ухвалили важливі рішення, які прискорять безвіз для України

Фото: Reuters

Якщо документи встигли доставити до Європарламенту серед ночі, то їх розглянуть уже сьогодні.

Надія на безвіз для України знову є. Інституції Євросоюзу нарешті погодили механізм призупинення безвізового режиму. Він був каменем спотикання всередині ЄС і не дозволяв остаточно ухвалити вільні подорожі Європою для українців.

Про це повідомляє кореспондент "Радіо Свобода" Григорій Жигалов із Брюсселя, ідеться в сюжеті програми ТСН.Ранок.

Механізм призупинення безвізового режиму кілька місяців не могли між собою погодити різні інституції ЄС, і навіть були побоювання, що все може затягнутися до весни.

Аж раптом джерела повідомили, що компроміс – як має працювати цей механізм — таки досягнутий. Пізно ввечері 7 грудня його досягли на так званому "тріалозі" — перемовинах між інституціями ЄС, і ще пізніше, вже ближче до ночі, затвердив комітет постійних представників при ЄС.

Там інтрига, до речі, зберігається — до опівночі чекали підтвердження з кількох столиць. Мали глибокої ночі відправити документи до Європейського парламенту. Якщо встигли — просто в Брюсселі ще дуже рано, тож поки остаточно підтвердити наразі складно — але, якщо документи вже у Європарламенті, то об 11:00 їх має розглянути профільний комітет Європарламенту. А далі, якщо встигнуть, уже наступного тижня питання буде на голосуванні. Цілком можливо, що розглянуть це питання разом із затвердженням безвізу для України та Грузії.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко заявив про знайдений компроміс із ЄС щодо безвізу для України.

Інституції Євросоюзу погодили механізм призупинення безвізового режиму

Інституції Євросоюзу погодили механізм призупинення безвізового режиму

Повʼязані теми:

Наступна публікація