Україна не лише увійшла в Радбез ООН, а ще й головуватиме на засіданнях

Україна не лише увійшла в Радбез ООН, а ще й головуватиме на засіданнях

Україна головуватиме на Радбезі ООН на початку 2017 року / Фото: Getty Images

Головування України припаде на початок 2017 року.

Україна, яка від 1 січня 2016-го і на два найближчі роки стала непостійним членом Ради безпеки ООН, буде ще й головувати на її засіданнях. Це відбудеться на початку 2017-го.

Про це "Укрінформу" повідомили в Постійному представництві України при ООН.

Головування надає можливість "формувати порядок денний дискусій в Раді безпеки" та визначати, "які питання є найбільш пріоритетними для обговорення". Крім того, така країна бере безпосередню участь у підготовці заяви голови Ради безпеки від імені РБ ООН, яка затверджується на офіційному засіданні ради й публікується як офіційний документ.

Статус голови в Радбезі ООН визначається почергово на місячний термін для кожної країни, яка є постійним або непостійним членом Радбезу. Причому вибір головуючих проводиться в англійському алфавітному порядку. Так, у 2016 році порядок головування визначений таким чином: Уругвай (у січні), далі – Венесуела, Ангола, Китай, Єгипет, Франція, Японія, Малайзія, Нова Зеландія, Росія, Сенегал та Іспанія.

Зазначимо, що до Ради безпеки входять 15 членів: п'ять постійних, які мають право вето, та 10 непостійних. До постійних відносяться Франція, Велика Британія, США, Китай та Російська Федерація, а до непостійних – Україна, Ангола, Єгипет, Японія, Малайзія, Нова Зеландія, Сенегал, Іспанія, Уругвай та Венесуела.

15 жовтня 2015 року Україну обрали непостійним членом Ради безпеки ООН на 2016-2017 роки. Представником України в ООН буде Володимир Єльченко, який змінив на цій посаді Юрія Сергеєва.

Раніше Єльченко розповів, що нинішній генеральний секретар ООН уникає вирішення українського питання і тому Україна зробить все можливе для того, щоб його наступник приділяв цьому питанню більше уваги.

Повʼязані теми:

Наступна публікація