Україна остаточно стала асоційованим членом Європейської організації з ядерних випробувань

Україна остаточно стала асоційованим членом Європейської організації з ядерних випробувань

Фото: itc.ua

Посол України в ООН Юрій Клименко передав лист з нотифікацією угоди генеральному директорові ЦЕРН Фабіолі Джіанотті.

У середу, 5 жовтня, Україна стала асоційованою державою-членом ЦЕРН - Європейської організації з ядерних випробувань - після того, як посол України в ООН Юрій Клименко передав лист з нотифікацією угоди генеральному директорові ЦЕРН Фабіолі Джіанотті.

Про це повідомляється на офіційному сайті ЦЕРН.

"Наша важка й послідовна робота протягом останніх двох десятиліть була коронована сьогодні чудовою подією - наданням Україні статусу асоційованого члена ЦЕРН. Це надзвичайно важливий крок на шляху європейської інтеграції України", - сказав посол України в ООН Юрій Клименко в Женеві.

Тепер українські вчені зможуть брати участь у передових дослідженнях, працювати в ЦЕРН та брати участь в програмах розвитку кар'єри, відвідувати конференції. Також це розширить доступ до проектів та освітніх програм ЦЕРН, сприятиме підвищенню ефективності наукових розробок і підвищенню кваліфікації науковців.

"Дуже приємно тепло вітати Україну в сім'ї ЦЕРН. Лабораторія тісно співпрацює з українськими колегами протягом багатьох років, і ми з нетерпінням очікуємо зміцнення цієї співпраці в рамках асоційованого членства", - сказав генеральний директор ЦЕРН Фабіола Джіанотті.

Зазначимо, Україна розпочала співробітництво з ЦЕРН ще 1993 року. 2013 року держава підписала угоду з ЦЕРН, яка була ратифікована Верховною Радою України 2014 року. Своєю чергою, нотифікувати угоду вдалося лише зараз, оскільки в Україні не було коштів, необхідних на сплату відповідного внеску.

Повʼязані теми:

Наступна публікація