Україна подасть п'ятий позов до Європейського суду з прав людини проти РФ

Україна подасть п'ятий позов до Європейського суду з прав людини проти РФ

Міністр юстиції Павло Петренко / Фото: Право на владу

Уже підготовано проект міждержавної заяви "Україна проти Росії" про незаконність заборони Меджлісу

Україна готує заяву до Європейського суду з прав людини проти РФ щодо заборони Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко на прес-конференції в четвер в Києві, передає Інтерфакс-Україна.

"Виходячи з тих подій, які відбуваються навколо Меджлісу, ми вже підготували проект міждержавної заяви "Україна проти Росії" про незаконність заборони Меджлісу російською владою, зараз погоджуємо його з нашими колегами і юристами, які співпрацюють з Меджлісом", - заявив Петренко.

"Це буде вже п'ята заява, п'ята міждержавна справа в Європейському суді з прав людини", - сказав він.

Петренко також попросив главу Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, щоб був оновлений список всіх тих осіб, які зараз безпосередньо причетні до всіх "фейкових" рішень про заборону Меджлісу.

"Міністерство юстиції буде ініціювати перед Кабінетом міністрів внесення цих осіб в український список санкцій, і пропонувати включити цих людей в міжнародний список санкцій", - розповів Петренко.

Нагадаємо, так званий "Верховний суд Криму" визнав Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборонив його діяльність в Росії. "Прокурор Криму" Наталія Поклонська заявила, що Меджліс веде антиросійську діяльність на догоду Заходу.

Заступник голови Меджлісу Наріман Джелял запевнив, що Меджліс продовжить свою діяльність за межами окупованого півострова.

Водночас лідер кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що Меджліс кримських татар переходить у надзвичайний режим діяльності

12 травня Європейський парламент закликав ЄС надати фінансову підтримку Меджлісу кримськотатарського народу, який зараз діє у вигнанні.

Євродепутати також закликали Росію, яка, згідно з міжнародним гуманітарним правом несе відповідальність як держава-окупант в Криму, підтримувати правопорядок на півострові і захистити громадян від свавілля судових та адміністративних заходів і рішень, таким чином виконавши свої зобов'язання члена Ради Європи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація