Україна повинна мати право голосу в угоді між США та Росією - МЗС

Україна повинна мати право голосу в угоді між США та Росією - МЗС

Фото: Reuters

Заступник міністра вважає, що переговори про вирішення конфлікту на сході України не можуть відбуватися без участі Києва.

Україна повинна мати право голосу в будь-якій угоді, укладеній між Росією і Сполученими Штатами щодо припинення насильства в східній Україні.

Про це в інтерв'ю Reuters сказала заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

За її словами, Україна стурбована тим, що президент США Дональд Трамп усуне Київ від будь-яких мирних переговорів, якими він намагається поліпшити відносини з Москвою.

"Оскільки ми говоримо про майбутнє нашої країни, ми не хочемо бути виключені з переговорів. Ми не хочемо бути розмінною картою. Ми хочемо брати в цьому участь", - сказала заступник міністра.

Олена Зеркаль зазначила, що не вірить більше у джентльменські угоди, нагадавши, що анексією Криму Росія порушила Будапештський меморандум 1994 року, згідно з яким Україна, Білорусь і Казахстан відмовилися від ядерної зброї в обмін на гарантії територіальної цілісності.

Зеркаль повторила заклик президента України Петра Порошенка до Заходу підтримувати санкції, введені проти Росії у 2014 році через анексію Криму та підтримку сепаратистів на Донбасі.

"Це єдиний інструмент, який ми всі маємо, щоб запобігти подальшому прояву агресії Путіна", - сказала вона.

Президент США Дональд Трамп, який вступив на посаду 20 січня, заявив про можливість пом'якшення санкцій проти Росії, якщо вона допоможе у боротьбі з терористами і досягненні інших цілей, важливих для Вашингтона.

Окрім того, фаворит на виборах президента Франції Франсуа Фійон заявив під час візиту у Берлін в понеділок, що санкції проти Росії були "абсолютно неефективними", і запропонував зняти їх.

Олена Зеркаль, яка перебуває у Берліні для переговорів з німецькими урядовцями, сказала, що вона сподівається, канцлер Ангела Меркель буде продовжувати наполягати на мирному вирішенні конфлікту на сході України.

"Вона є єдиною людиною в світі, яка може говорити і переконувати Путіна щось робити або не робити", - сказала заступник міністра.

Повʼязані теми:

Наступна публікація