Україна стала полем віртуальних атак армії кремлівських кіберсолдатів - Le Figaro

Україна стала полем віртуальних атак армії кремлівських кіберсолдатів - Le Figaro

Росія розвернула проти України кібервійну / Фото: Fotolia/ Sergey Nivens

У липні 2014 р. в розпал української кризи, анонімна російська група розповіла про існування "Агентства інтернет досліджень"

22 липня 2014 року питання, поставлене Le Figaro своїм читачам про відповідальність Росії за крах малайзійського літака, викликало небувалий потік відповідей з Росії та України, при цьому користувачі інтернету переважною більшістю проголосували за їх версією подій. Питання в тому, хто головні дійові особи в цій ілюстрації розгортання українського конфлікту в мережі.

Про це йдеться в аналітичній статті під назвою "Кіберпропаганда: Україна стала полем віртуальних бойових дій", опублікованій у французькій газеті Le Figaro, де Олена Моренкова Пер'є, доктор політичних наук, описує стратегію розвитку пропаганди 2.0, яку використовує Москва. 

Кібер солдати Кремля?

Після приголомшливого провалу російських засобів комунікації під час "п'ятиденної війни" між Росією і Грузією в 2008 р., уряд Росії усвідомило, наскільки важливо управляти думками в інтернеті, в тому числі на міжнародному рівні. У липні 2014 р. в розпал української кризи, анонімна російська група розповіла про існування "Агентства інтернет досліджень". Як свідчить листування власника цього агентства, отримана в результаті хакерської атаки, близько 600 блогерів і коментаторів, які отримують зарплату, щодня працюють в соціальних мережах і в електронних засобах масової інформації, в тому числі західних країн, впливаючи на думки користувачів інтернету. 

З початку української кризи журналісти насправді помітили, що кількість проросійських коментарів, які написані за одним і тим же зразком, набагато збільшилася. Модератори сайту The Guardian, наприклад, обробляють по 40 тис. проросійських коментарів на день, щоб відфільтрувати повідомлення тролів. Якщо навіть цю інформацію підтвердять результати дослідження, яке проводить незалежна "Нова газета" про "Армії тролів Кремля", і якщо російська влада ніколи не спростовували інформацію про існування кібербригад, все ж мобілізацію такого типу не завжди починають і направляють зверху. У випадку з Le Figaro, наприклад, мобілізація була ініційована користувачами соціальної мережі "ВКонтакте" і лідерами "Антимайдану" в Twitter. 

Війна хакерів

Ця інформаційна війна ведеться одночасно з кібервійною між проукраїнськими і проросійськими хакерами. Варто згадати, що дві перші великомасштабні кібератаки на сайти естонських та грузинських інституцій здійснили в 2007 і 2008 рр. за участю Росії. Сьогодні дві головні мережі хакерів, що беруть участь в українському конфлікті, Кіберсотня з української сторони та Кіберберкут з російського боку, символізують протистояння між активістами Майдану (яких називають "Небесна сотня") та загоном "Беркут", який займався розгоном демонстрантів за наказом Віктора Януковича.

У той час як проукраїнські хакери відзначилися тим, що атакували сайт "Російської газети", офіційної газети російського уряду, в березні 2014 р., проросійські хакери заблокували в березні близько 150 українських сайтів, а також сайти НАТО і деяких приватних американських охоронних агентств, таких як Academy. 

Діапазон дії проросійських хакерів дуже широкий (DDoS атаки, хакерські атаки і публікація електронного листування і телефонних розмов), їх тактика не змінилися з 2008 р. Вона полягає в тому, щоб за допомогою патріотичних промов спонукати новачків брати участь в кібервійни, надаючи їм шкідливі програми, щоб допомогти їм здійснювати анонімні атаки, що дозволяє постійно збільшувати кількість "кіберсолдат" і забезпечувати їх усім необхідним.

Наскільки залучені насправді російська влада в цю війну? Навіть якщо Джеффрі Карр, експерт з кібербезпеки, під час своїх досліджень мережі російських хакерів в 2008 р., не знайшов доказів прямої чи непрямої участі російської влади, цілком ясно, що Кремль не перешкоджає діям хакерів. Хоча атаки здійснюються за ініціативою приватних осіб, уряд їх підтримує, але тримає дистанцію, достатню для того, щоб можна було заперечувати свою участь, користуючись при цьому стратегічною перевагою, яке воно отримує.

Як вже раніше повідомлялося, рятувати Україну від Росії буде запізно, якщо Захід не почне діяти зараз.

Повʼязані теми:

Наступна публікація