Україна судитиме вбивць Майдану заочно - Порошенко

Україна судитиме вбивць Майдану заочно - Порошенко

Фото: Сайт президента України

Президент пояснив, що Верховна Рада повинна проголосувати за судову реформу для покарання Януковича і Ко.

Україна буде судити заочно усіх втікачів, причетних до трагічних подій на Майдані 2015 року, серед яких Віктор Янукович, Віталій Захарченко та Олександр Якименко.

Про це заявив президент України Петро Порошенко.

"Ми всі з вами розуміємо, що Росія ніколи не видасть Януковича, Захарченка, Якименка та інших вбивць. Тому судити їх ми будемо заочно", - запевнив він.

За словами Порошенка, для заочного засудження Верховна Рада має невідкладно внести деякі зміни до законодавства.

Глава держави також пояснив, що заочні вироки не приведуть до ув'язнення, але дозволять конфіскувати майно цих злочинців, які вбивали людей та розкрадали країну.

"Нам потрібна така чистота процесів і вироків, щоб всередині країні їх визнали всі, навіть ті, кого не було на Майдані. І щоб зовнішній світ, включно з Європейським судом, не мав підстав сумніватися в юридичній бездоганності справ", - наголосив президент.

На думку Порошенка, головним для успішного завершення справ щодо Майдану – є остаточне ухвалення змін до Конституції в частині судової реформи, яка передбачає глибоке очищення судів.

"Відсутність судової реформи, якщо вона не набере 300 голосів в Раді, це єдине, що може перешкодити покаранню винних. Саме в судовій системі найбільші спротив, саботаж і кругова порука щодо покарання винних за злочини проти Майдану. Бо ця система значною мірою формувалася саме тими, кого вона зараз має притягувати до відповідальності", - додав він.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко запевнив, що розслідування злочинів на Майдані не зупиниться 1 березня, коли набуде чинності закон про Державне бюро розслідувань в нинішній редакції. Глава держави наголосив, що не допустить зупинку процесу розслідування через недосконалість законів.

Зазначимо, в Україні сьогодні, 20 лютого, відзначають День Героїв Небесної Сотні — це пам'ятний день для вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні. У Києві люди вшановують загиблих на Майдані Незалежності та на алеї Героїв Небесної Сотні (колишня частина вулиці Інститутської).

Повʼязані теми:

Наступна публікація