Україна в реформах. Почала відновлюватися економіка, а уряд Гройсмана поставив собі 79 завдань

Україна в реформах. Почала відновлюватися економіка, а уряд Гройсмана поставив собі 79 завдань

Фото: УНІАН

МВФ констатує відновлення економічного зростання в Україні.

МВФ побачив прогрес України у відновленні економічної стабільності. Це – дослівна цитата з підсумкової поки що їхньої заяви. Це таки дає надію, що фінансова допомога – буде. І позитивний сигнал світу – теж.

Чи ж помітили це все і решта українців, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

39 днів новому уряду і новому прем'єр-міністру. Три чортових дюжини часу. Експертне середовище стверджує, що нині зарано давати оцінку його дій, слід почекати ще два місяці. Принаймні, гучні заяви від прем'єра пролунали в перші хвилини призначення.

"Я вам покажу, як керувати країною", – сказав Володимир Гройсман.

Утім, можемо говорити про стартові умови, які залишив Гройсману попередній уряд Арсенія Яценюка.

"Залишки на казначейському рахунку максимум покривали декілька днів витрат, то зараз там перебуває більше 100 мільярдів гривень і країна відчуває себе доволі фінансово стабільно. Попередній уряд залишив ще такий доволі жирний запас, який дозволяє просто зараз проводити такі речі, як скасування податку на пенсії і навіть підняття деяких соціальних стандартів", – пояснює голова ГО "Центр ефективного законодавства" Мар'ян Заблоцький.

Звичайно, експертна оцінка від людської на вулицях відрізняється кардинально. Головне, що в багатьох на вустах невідповідність тарифів і зарплат та пенсії.

Уряд Яценюка відзначився "варягами", тобто запрошеними з-за кордону фахівцями. Серед яких Олександр Квіташвілі, Айварас Абромавичус, Хатія Деканоідзе, Катерина Згуладзе, звичайно ж, Наталя Яресько – найсуворіший міністр фінансів. По суті, в Яценюка і був Кабінет технократів.

"Як антикризисні менеджери – напевно, найвища оцінка", – говорить голова ГО "Центр ефективного законодавства" Мар'ян Заблоцький.

Цьому Кабінету міністрів вдалося в короткі терміни позбутися газової залежності від Кремля. Західні партнери оцінили характер колишнього прем'єра мільярдними вливаннями в українську економіку.

"Ми вийшли з-під впливу Росії. Нарешті за два роки я можу твердно сказати – Україна стала незалежною. Підтримайте і наш народ і нашу незалежність", – говорив Арсеній Яценюк.

Українці нетерплячі до змін, хочуть їх бачити вже зараз. Та наша реакція мало чим відрізняється од світової, кажуть іноземні важковаговики-реформатори з репутацією. І обнадіюють, що зроблено вже багато і наслідки дадуться взнаки вже незабаром. А незначне економічне зростання вже констатують нині. Для його прискорення потрібні реформи та боротьба з корупцією.

Менше ніж за місяць новий уряд пообіцяв запропонувати країні антикризовий план до кінця цього року.

"Уряд за місяць напрацював спільний план дій і певні пріоритети цього плану ми сьогодні презентували. 79 економічних завдань, які ми маємо вирішити – забезпечити макроекономічну стабільність, ми маємо змінити якість державного управління, створити нормальний якісний бізнес-клімат, нам треба забезпечити якісну національну безпеку. За цими пріоритетами є план дій до кінця 2016 року", – запевнив прем'єр Володимир Гройсман.

Та цікавить, чи бачить хоч хтось Україну далі ніж за півроку-рік. Досі кожен наступний уряд перекреслював усе, що зробили попередники і вішав на них "усіх собак". Можливо, вперше в українській політиці новий прем'єр не тільки формально подякував Арсенію Яценюку, а й не збирається розвертати країну в інший бік. Можливо, це і є головною реформою в країні – обрати нарешті напрямок, куди йти.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Сергія Швеця.

МВФ побачив прогрес України у відновленні економічної стабільності

МВФ побачив прогрес України у відновленні економічної стабільності

Повʼязані теми:

Наступна публікація