Україна вирішила "повоювати" з росіянами за допомогою свинини

Україна вирішила "повоювати" з росіянами за допомогою свинини

Україна могла усвідомлено піти на загострення відносин з РФ / Фото: olex-kurinniy.livejournal.com

Обмеження російського імпорту не позначиться на вартості м'яса на українському ринку.

Рішення Києва про закриття руху транспорту з Росії та Білорусі через місцеві пункти пропуску є символічним кроком у відповідь на торговельні обмеження з боку Москви.

Так, в комітеті Верховної ради у закордонних справах впевнені, що Україна пішла на вимушене обмеження можливості перетинати кордон у відповідь на дії Росії, яка вводила торгові обмеження щодо української продукції.

Крім того, як пише "Коммерсант-Украина", в українському парламенті також незадоволені заявами Кремля.

Зокрема, йдеться про виступ прем'єра РФ Дмитра Медведєва, який 23 вересня сказав, що після підписання Україною угоди про асоціацію з Євросоюзом "особливий режим, партнерський, який діяв до цього, закінчиться".

При цьому в опозиції вважають вчорашнє рішення прикордонників закономірним. "Ми бачимо яскравий приклад торгової війни, причому перші дії були з боку Росії. Добре хоч, що ми почали відповідати, а не робимо вигляд, що нічого не сталося. Те, що об'єктом обмежень стала свинина, носить суто символічний крок", - заявив народний депутат від "Батьківщини" Володимир Ар'єв.

У той же час, директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко з цим твердженням не згоден. "Я не думаю, що закриття українсько-російського кордону в санітарних цілях може трактуватися як початок нової торгової війни. Швидше за все, це реакція на об'єктивну проблему - звичайні заходи санітарного контролю",- вважає експерт.

На його думку, українська сторона займає виважену позицію в цьому питанні.

Втім, фахівці на ринку впевнені, що ситуація на кордоні не призведе до подорожчання свинини, тому що Росія і Білорусь дуже мало імпортують до України м'яса. Обсяг поставок настільки незначний, що він навіть не відображається у звітах Держстату.

У зв'язку з цим, на думку експертів, обмеження позначаться тільки на автомобільному транспорті при перетині кордону з Україною. "Машини можуть стояти в заторах на кордоні. Якщо побоювання України обґрунтовані, ці заходи необхідні. Не можна, щоб через помилкову дружбу з Росією страждали споживачі",- заявив директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

Нагадаємо, Україна закрила рух транспорту через місцеві пункти пропуску на кордонах з Росією і Білоруссю в середу, 25 вересня, через небезпеку розповсюдження чуми.

Повʼязані теми:

Наступна публікація