Україна втрачає лідерство серед країн Східного партнерства

Україна втрачає лідерство серед країн Східного партнерства

Україна продовжує втрачати позиції лідера євроінтеграції / Фото: Дзеркало тижня. Україна

Україна перебуває позаду не лише Молдови та Грузії, але й Вірменії з погляду виконання "домашнього завдання" – запровадження стандартів ЄС.

Україна продовжує втрачати позиції лідера євроінтеграції серед країн Східного Партнерства. Про це свідчать результати Індексу європейської інтеграції країн Східного Партнерства 2012, повідомляє Міжнародний фонд "Відродження".

Згідно з дослідженнями, Молдова, Грузія та Вірменія демонструють високий рівень наближення до стандартів Євросоюзу. Україна між тим демонструє подальше погіршення за показниками демократії та ринкової економіки, передусім бізнес-клімату.

У результаті Індекс фіксує приблизно співмірний рівень демократії в Україні, Грузії та Вірменії, тоді як показники Азербайджану наблизилися до показників Білорусі.

Результати Індексу-2012 свідчать про те, що Молдова випереджає інші країни Східного Партнерства передусім за рівнем демократії, рівнем контактів між людьми з ЄС й інституційним забезпеченням європейської інтеграції.

Молдова також демонструє високі показники допомоги з боку ЄС. Це може бути свідченням запровадження політики ЄС "більше за більше": більше підтримки з боку ЄС у відповідь на більш успішні внутрішні реформи.

Україна тим часом тримає лідерство у сфері інтенсивності та глибини зв'язків із ЄС, передусім на рівні політичного діалогу, економічної співпраці та співпраці у таких секторах, як свобода, юстиція, правосуддя, транспорт та енергетика.

Натомість Україна перебуває позаду не лише Молдови та Грузії, але й Вірменії з погляду виконання "домашнього завдання" – запровадження стандартів ЄС на різних рівнях.

Що стосується інституційного забезпечення європейської інтеграції, Україна досі перебуває позаду Молдови та Грузії. При цьому в Україні досить розвинута система адаптації законодавства. Утім, ця система поки що формальна, оскільки, як свідчать результати Індексу, рівень запровадження стандартів ЄС в Україні низький.

Результати ґрунтуються на дослідженні, яке здійснила група з понад 50 експертів з усіх країн Східного Партнерства – України, Молдови, Білорусі, Грузії, Вірменії й Азербайджану. Дослідження провели Міжнародний фонд "Відродження" й "Open Society Foundations".

Повʼязані теми:

Наступна публікація