Україна заборонила голосування в російських консульствах - Клімкін

Україна заборонила голосування в російських консульствах - Клімкін

Фото: УНІАН

Головний дипломат України назвав парламентські вибори в РФ нелегітимними. 

Україна заборонила відкривати повноцінні виборчі дільниці в російських дипломатичних установах на українській території через включення Криму до багатомандатного федерального виборчого округу на парламентських виборах.

Про це заявив в коментарі журналістам міністр закордонних справ Павло Клімкін, повідомляє "Європейська правда".

"Якщо  вибори в РФ відбуваються за федеральним округом, до якого РФ – всупереч міжнародному праву та законам України – включає Крим, то я вважаю, що такі вибори є нелегітимними, а тому – юридично і політично нікчемними", - заявив він.

За його словами, 10 вересня Україна повідомила про це РФ дипломатичною нотою з детальним юридичним поясненням.

"Відповідно до Віденськї конвенції, дипустанови мають поважати законодавство країни перебування. За Конституцією України Крим є невід'ємною  частиною України, і тому проведення виборів в окрузі який включає Крим, у відповідності до українського законодавства є неприпустимим. В тому числі – в дипломатичних установах РФ", - пояснив міністр.

Міністр не уточнив, як саме Україна контролюватиме виконання цього припису, однак визнав, що йдеться про ефективну заборону голосування громадян, що не є дипломатами. Київ не має інструментів, які б дозволили запобігти голосуванню персоналу дипломатичних установ РФ.

Вибори до російської Держдуми відбудуться 18 вересня. Нещодавно Україна закликала світ ігнорувати вибори до Держдуми в окупованому Криму – Рада ухвалила постанову про звернення до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій.

Повʼязані теми:

Наступна публікація